De ratel-C (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.07.2008, 07:24 (5776 dagen geleden) @ Paul Brouwer

De ratel-C die ter ondervanging van storingen op het lichtnet..

De "ratelcondensator" dient in eerste instantie om modulatiebrom te voorkomen, niet om allerlei ruis op het lichtnet tegen te houden. Daarom wordt deze condensator parallel aan de gelijkrichter geplaatst.

slechts een deel van de voeding door die ratel-C voor lichtnetstoringen gefilterd

Hiervoor geldt hetzelfde, een ratelcondensator helpt wel tegen dergelijke storingen, maar is daar niet specifiek voor bedoeld. Een z.g. netfilter kan zorgen dat ruis op het lichtnet wordt tegengehouden.

Is het niet handiger om die ratel-C over de primaire zijde van de voedingstrafo te zetten? In sommige gevallen (schema's) heb dat wel eens gezien.

Klopt, een dergelijke condensator werd wel gebruikt als netfilter. Maar dit wordt nooit een ratelcondensator genoemd. Tegenwoordig past men meestal netfilters toe waarin naast condensatoren ook spoelen worden gebruikt. Dit werkt beter dan een enkele condensator.

Ik lees ook wel eens op internet dat de ratelcondensator zou dienen om h.f. trillingen die zouden kunnen optreden vlak na het sperren van de gelijkrichter tegen te gaan. Dit komt echter normaal niet voor bij gelijkrichtbuizen. Bij minder goed ontworpen voedingen met silicium diodes kan dit verschijnsel wel optreden t.g.v. een na-ijl effect in dergelijke diodes.

Modulatiebrom kan ontstaan wanneer de nettrafo inwendig onvoldoende is afgeschermd, en tegelijkertijd geen goede aardverbinding aanwezig is. Het antennesignaal varieert in dat geval in het ritme van de gelijkrichting omdat het antennestroompje tijdens het sperren van de gelijkrichter kleiner is dan bij het geleiden. Bij dubbelzijdige gelijkrichting wordt het signaal dan gemoduleerd met 100 Hz, bij enkelzijdige gelijkrichting met 50 Hz. Omdat het hier gaat om min of meer digitale signalen (aan-uit) klinkt dit ongeveer zoals een ratel.

Toestellen zonder nettrafo hebben hier uiteraard meer last van dan toestellen met een nettrafo.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum