De ratel-C (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 11.07.2008, 09:35 (5775 dagen geleden) @ Piet van der Pol

De ratel condensator dient alleen voor het ontstoren van de gelijkrichter. Dit is ook van toepassing voor buisgelijkrichters. Bij buisgelijkrichting met een afvlak condensator treed, bij de achterflank van de voedingssinus, altijd een vrij abrupte onderbreking van de stroom op. Door de spreidingszelfinductie van de voedingstransformator, samen met de parasitaire capaciteit, kan hoogfrequente slingering optreden. Door het plaatsen van de ratelcondensator, wordt deze slingering laagfrequent, waardoor geen beinvloeding van de radio ontvangst meer optreed.

Bij diodes treed, door de reverse recovery, een nog veel heftigere afschakeling op. Hierdoor kunnen de HF storingen tot in het VHF gebied optreden. Plaatsen van een kleine condensator (1nF) of een ferriet bead lossen deze storing op.

m.vr.gr.

Piet

Volgens mij is er nog een verschijnsel wat ik al eens eerder op dit forum gemeld heb.
Op zeker moment zullen de elco's geladen zijn tot de topspanning van de gelijkgerichte wisselspanningspanning. De radio zal zolang de gelijkgerichte wisselspanning lager is dan de topspanning, de energie betrekken uit de lading die opgeslagen is in de elco's. De diodes zijn op dat moment gespert. Hierdoor daalt de spanning over de elco. In de volgende top van de sinus wordt dit verbruik weer aangevuld. Gedurende die korte periode, moet je de elco zien als een zeer lage weerstand. Er gaat een grote laadstroom lopen, die alleen begrensd wordt door de resp. weerstanden van de trafowinding, de inwendige weerstand van de gelijkrichter en die wisselstroomweerstand van de elco. Deze stroompulsen zijn zo groot, dat ze storing kunnen veroorzaken in de ontvangstcircuits van de radio.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum