De ratel-C (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.07.2008, 10:37 (5775 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Piet,

dit soort uitslingerverschijnselen treden in radiovoedingen pas op sinds de uitvinding van de silicium diode.

Dit heeft vooral te maken met het z.g. na-ijl effect waar dergelijke diodes aan lijden. Hierdoor blijft de diode nog eventjes geleiden terwijl de spanning over de diode al is omgekeerd. Het gevolg is natuurlijk een hoge piekstroom, die in staat is om hinderlijke h.f. spanningen op te wekken via het aanstoten van parasitaire resonantiekringen.

De remedie hiervoor is tegenwoordig meestal om een z.g. snubber netwerkje over elke diode te plaatsen, zoiets bestaat uit een weerstand en een condensator in serie geschakeld. Beter is om een serieweerstand (of een zelfinductie) op te nemen in serie met de diode, je pakt het probleem dan bij de wortel aan in plaats van te proberen naderhand de stoorsignalen te dempen.

Wanneer jouw hypothese over het doel van de ratelcondensator juist zou zijn is er zo'n condensator nodig over elke diode van een gelijkrichtbuis. Zoals bekend wordt er meestal maar 1 toegepast. Voorts zou je de hinderlijke uitslingeringen op het scherm van een oscilloscoop moeten zien, dit is in geval van een radiovoeding met buizengelijkrichting nooit het geval. De reden dat dit niet gebeurt ligt in de relatief hoge inwendige weerstand van de diodes waardoor de piekstroom bij buisgelijkrichting meestal niet meer dan 3 maal de nominale stroom bedraagt.

Nadere uitleg over de ratelcondensator is op dit forum te vinden in de rubriek Tips & Trucs:

[image]
[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum