bakeliet opknappen welke volgorde? (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 13.07.2008, 19:51 (5773 dagen geleden) @ John Hupse †

Om de zaak glimmend te krijgen moet je zorgvuldig de aanwijzingen van Ramon opvolgen, die is daar erg goed in volgens mij. Ik gebruik zelf eerst een korte wasbeurt (alleen als de kast vuil is), dan Commandant en daarna blanke meubelwas.

Ik ben beslist geen voorstander van was of andere vettig blijvende producten:
1. je laat die was het glanzende werk doen in plaats van het bakeliet
2. elke vingerafdruk blijf je op die vettige kasten zien
3. op een vettige kast blijft stof en dergelijke makkelijker vast kleven
4. ook vettige substanties drogen na verloop van tijd in en worden dof

Zoals al eerder aangegeven poets ik die kasten met een auto-cleaner (geen moderne snel-cleaner) en poets daarna met schoon poetskatoen uit. Daarna wrijf ik de kast met een beetje terpetine in wat makkelijk/snel vervliegt en niet in het bakeliet trekt maar wel mooi schoon maakt.

Ik heb hier meerdere bakelietjes staan die op deze wijze behandeld zijn, niet vettig aanvoelen en keurig staan te glanzen.

Water, zeep, spiritus, amonia en meer van dit soort schoonmaakmiddelen nooit op bakeliet gebruiken. Bakeliet is een porreus materiaal en zal deze middelen in zich opnemen waardoor het niet fraaier maar wel brozer wordt.

Voorts ben ik er nog altijd niet van overtuigd dat die bakeliete kastjes van zichzelf glansden. Er zijn foto's waarin te zien is dat die kastjes machinaal gepolijst werden, doch ben van mening dat deze behandeling slechts diende om eventuele oneffenheden te verwijderen en die kastjes vervolgens gelakt werden.

Vaak zijn er diverse plaatsen op zo'n kast waar een polijstmachine gewoon niet bij kan en toch glimt het als de beste. Dit lukt alleen door zo'n kast met een lakspuit te behandelen.

Ik heb nog een oom die in de 40-er jaren bij Philips gewerkt heeft en zal hem bij gelegenheid hier naar vragen.

Groet,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum