bakeliet opknappen welke volgorde? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.07.2008, 09:56 (5771 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Dus is er wel of geen toplaag?

Bakeliet is in principe een homogeen mengsel, en wordt geperst onder zeer hoge druk. Een echte toplaag is er dus niet, in de zin dat het buitenste laagje een andere samenstelling of een andere structuur heeft dan de rest.

Wel is het zo dat bakeliet kan verweren, in dat geval wordt de buitenste laag poreus en verkleurt dan meestal iets. Verder kan de fabrikant trucs hebben uitgehaald, en b.v. de (buiten)vorm vlak voor het persen hebben ingesmeerd met een materiaal dat meer hars bevat vergeleken met de rest van het materiaal. Hiermee bereik je dat de toplaag wat beter vloeit tijdens het persen. Dit soort trucs werd vooral voor de oorlog toegepast. Na de oorlog bestaat het bakeliet vaker uit pure kunsthars en werd er minder vulmiddel gebruikt.

De vergelijking met beton gaat alleen op wanneer er een vulmiddel is gebruikt. Dit kan van alles zijn, men gebruikte zelfs paardenhaar voor dit doel.

De onderstaande Philips 204U kast (uit 1941, met vulmiddel) is op diverse plaatsen gebroken geweest, en weer hersteld met 2-componenten lijm. Dit is indertijd niet al te zorgvuldig gedaan, de scherven zaten dus niet netjes tegen elkaar aan toen ik het toestel kreeg. Op verschillende plekken heb ik wat van de toplaag moeten weghalen om een glad oppervlak te verkrijgen. Op deze plekken is het vulmiddel dat in het bakeliet zit enigzins zichtbaar in de vorm van een lichte verkleuring, ook op de foto. De barsten zijn gelukkig vrijwel onzichtbaar, ze zaten onder de luidsprekeropening (links van het midden), de kasthoek rechtsonder en aan de onder- en bovenkant van het middenspijltje. Verder in de linker bovenhoek van de kast, de binnenhoek rechtsonder van de opening voor de stationsschaal en in de bodemplaat. Maar dat zie je niet op de foto.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum