bakeliet opknappen welke volgorde? (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 16.07.2008, 14:02 (5770 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Dat mijn BX462A aan de binnenkant ook glimt als een spiegel zou dan toch juist een bewijs tegen het spuiten van de buitenkant met lak zijn? Je lakt de kasten niet aan de binnenkant lijkt mij.
De binnenkant ziet geen zonlicht of poetsvrouwen, dus blijft goed. De buitenkant van het bakeliet wordt wel gewoon aangetast door de tand des tijds.

Daar ben ik het volkomen mee eens. Ik heb nog nooit een bruine of zwarte bakelieten Philips radiokast gezien die gespoten was om de glans er op aan te brengen. Ik ken wel bakelieten kasten die geheel of gedeeltelijk in een creme of andere modieuze kleur gespoten zijn.


In hoeverre druk tijdens de productie belangrijk is voor de glans laat ik even in het midden. Ik denk dat een gladde matrijs en de samenstelling van het bakeliet veel belangrijker daarvoor is.

De druk is zeker erg belangrijk want pas onder zeer hoge druk en temperatuur wordt het thermohardende bakeliet-perspoeder éénmalig vloeibaar. Eénmalig en daarna nooit meer (dit in tegenstelling tot de moderne thermoplastische kunstharsen die hergebruikt en opnieuw vloeibaar gemaakt kunnen worden door verhitting). De gladheid van de matrijs bepaalt uiteraard het eindresultaat maar dat spreekt voor zich:-) .

En nu de proef op de som; in mijn tuin ligt al drie maanden lang een kapot kastje van een BX180U mooi te wezen.
Ik heb er wat proefjes op losgelaten: eerst afbijtmiddel aan de binnen- en buitenkant. Conclusie: (maar dat wist ik al) geen verflaag. Wel lost de lijm op waar de aluminium antennefolie mee vastgelijmd was.

Vervolgens een poging om de glans weer terug te krijgen:

[image]

Geheel rechts is het bakeliet erg verweerd en dof geworden onder invloed van zon, wind en regen. Het stukje er naast is alleen maar met Commandant 4 gepoetst en uitgewreven. En het linker gedeelte van de bovenkant is na poetsen met Commandant 4, met een harde gele meubelwas behandeld en met een zachte doek uitgewreven.
Een hogere glans dan op de foto krijg je eigenijk niet met erg verweerd bakeliet, maar het resultaat is heel behoorlijk en absoluut niet vettig.

Maar......er gaat natuurlijk niks boven een bakelieten radiotoestelletje dat nog zijn oorspronkelijk glimmende oppervlak heeft behouden. Zo'n kastje kun je gerust schoonmaken met zeepsop en glanst daarna nog steeds. :-P M.v.g. Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum