bakeliet opknappen welke volgorde? (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 15.07.2008, 19:29 (5771 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Hallo Matthias,

Wel dat de binnenkant van mijn BX462A kast glimt als een spiegel. Wel is het oppervlak niet zo glad als de buitenkant (door krasjes van de matrijs binnenin). De binnenkant is uiteraard nooit gepolijst of behandeld.
De buitenkant was door het gebruik dof geworden.

Dit bewijst eens en te meer dat men vanaf ± 1946 die bakelieten kasten is gaan lakken. Uiteraard zal dat een kostprijs-achtergrond hebben gehad. De dikte van het bakeliet was bij die toestellen ook veel dunner dan van de toestellen van voor 1942.

Bij een dunnere kast heb je minder druk nodig en zal er mogelijk ook minder nabewerkingen nodig zijn geweest. Om zo'n kast dan snel op glans te brengen spuit je hem met de toch al beschikbare celluloselak spuitinrichting.

De nadelen hiervan zijn nu ook heel duidelijk. De grootste gevaren voor een met celloloselak behandelde kast zijn nijvere poetsgrage huisvrouwen, direct zonlicht en hoge temperaturen.

Van de eerste twee zie je de effecten aan de buitenkant van een radiokast. Het effect van de derde zie voornamelijk aan de binnenzijde van de kast boven de buizen die heel veel warmte produceren.

Neem b.v. de 203U, 204U, 208U, 209U, BX272U, kortom de kleine Philetta's met hun UY1N en UBL21 die vlak onder het dak van de kast een enorme hitte staan te produceren. Gegarandeerd dat het bakeliet daar aan de binnenkant er iets anders uitziet en aanvoelt dan elders.

Groet,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum