CV 2128 = ECH81…… of toch niet helemaal? (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 07.05.2016, 12:58 (3124 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Anton van den Oever, 07.05.2016, 13:23

wat je hiervan kunt leren is dat het oorspronkelijke gebruiksdoel van een produkt (in dit geval een mengbuis) niet onbelangrijk is wanneer je het produkt voor iets totaal anders gaat gebruiken.
Wanneer je hier als ontwerper geen rekening mee houdt kan het gemakkelijk verkeerd aflopen met je ontwerp.

Tja, een waarheid als een koe, nu is het wel zo dat het hier een schakelingetje in de hobbysfeer betreft.
Juist het oneigenlijk gebruik van deze buis vind ik leuk aan deze schakeling, je ziet de ECH81 wel vaker voor ander toepassingen gebruikt dan als mengbuis, ik ben hem wel eens tegengekomen in een effect apparaatje (als enige buis overigens)
Verder meen ik dat er zelfs een Philips versterker is waar de ECH81 als fazedraaier wordt gebruikt. correct me if I’m wrong.
Het toestelletje is ook al een poosje in gebruik, vooraf had ik het schakelingetje rond de oscillator even op een plaatje aluminium opgebouwd en vanaf het eerste moment werkte het "tadellos".

Waar het eigenlijk hier om draait is dat er belangrijke wijzigen worden doorgevoerd aan een product zonder dat er een type wijziging of op zijn minst een aanvulling hierop heeft plaats gevonden.
Zeker als het een product betreft met militair specificatie’s.
Volgens het specificatieblad uit 1953 moet de steilheid van het heptode deel 2,4 mA/V bedragen.
De beide CV 2128’s nog in mijn bezit zijn gewone ordinaire ECH81’s, zo blijkt uit de ingeëtste code, productie datum september 1966, de steilere versie dus.
Echter op het doosje staat jan. ’77. Vreemd?

Ik heb er wel een idee over hoe dit gegaan is:
Deze buizen komen voor 99,99% zeker uit ex militaire stock. Schijnbaar was er halfverwege 1976 nog behoefte aan de CV 2128 voor reparatie van apparatuur welke nog steeds in gebruik was en dus werd er nieuwe voorraad besteld.
Echter ook toen al was hier bij de fabrikanten geen stock meer van.
Speciale levering dus, met bijbehorend prijskaartje. ;-)
Van de ECH81 waren blijkbaar genoeg en dus werd deze oude voorraad (sept. 1966) van CV2128 opdruk voorzien en in een nieuw doosje gedaan, iedereen tevreden toch?
Het wijzigen van de specifieke eigenschappen van een product is overigens niet heel vreemd, met name in de halfgeleider techniek is dit eerder regelmaat dan uitzondering, met als overbekend voorbeeld de 2N3055.
Je kunt natuurlijk ook niet verwachten dat een productielijn 50 jaar lang het zelfde blijft.
De discussie over ECH81 versus 83 wilde ik me maar niet aan wagen, lijkt me ook niet relevant hier.
Leerzaam was dit voorval zeker wel, mijn gedachte dwalen al weer verder over de instellingen van buizentesters, hoewel bij dit type buis het triode deel vaak als eerste gaat en het heptode deel meestal prima blijft.
Maar daarover later wel weer.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum