CV 2128 = ECH81…… of toch niet helemaal? (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.05.2016, 15:09 (3124 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Van de ECH81 waren blijkbaar genoeg en dus werd deze oude voorraad (sept. 1966) van CV2128 opdruk voorzien en in een nieuw doosje gedaan, iedereen tevreden toch? Het wijzigen van de specifieke eigenschappen van een product is overigens niet heel vreemd, met name in de halfgeleider techniek is dit eerder regelmaat dan uitzondering, met als overbekend voorbeeld de 2N3055. Je kunt natuurlijk ook niet verwachten dat een productielijn 50 jaar lang het zelfde blijft.

Klopt, dit komt vaker voor. Zolang je het onderdeel maar gebruikt waar het voor gemaakt is heeft niemand er last van. Maar daar gaat dit hele verhaal juist over ;-)

De discussie over ECH81 versus 83 wilde ik me maar niet aan wagen, lijkt me ook niet relevant hier.

De CV2128 is als mengbuis voor lage voedingsspanning net zo gespecificeerd als een ECH83. Voor normale spanningen is de CV2128 net zo gespecificeerd als een ECH81. Wanneer er geen enkel verschil zou zijn tussen een ECH83 en een ECH81 dan zou er dus, logisch gezien, ook geen enkel verschil kunnen zijn tussen een CV2128 en een ECH81.

Dat verschil constateer je echter wel, vandaar.

Mijn conclusie is overigens dat een ECH81 eigenlijk ongeschikt is om te gebruiken als Transitron. Dat geldt trouwens ook wanneer je deze heptode gebruikt als een audioversterker, dat gaat alleen goed wanneer je een versterker nodig hebt met een regelkarakteristiek (zoals bij bandrecorders wel wordt toegepast).

Je kunt hele leuke dingen bereiken door onderdelen te gebruiken voor doelen waar ze niet voor zijn gemaakt, ik ben hier wel een paar goede voorbeelden van tegengekomen. Maar het feit blijft dat je hierbij moet oppassen voor het de zijeffecten die je zelf al hebt geconstateerd (zoals "doet het niet" ).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum