Buizen testen, criteria voor percentage? (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2018, 09:36 (2265 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door John Hupse †, 10.09.2018, 09:50

Ik zeg 95% van de gerestaureerde toestellen worden na reparatie zelden gebruikt op dergelijke niveaus als sublieme ontvanger.

dat percentage wisselt nog al. Overigens heb ik de sterke indruk dat de oorspronkelijke vraag over een heel ander percentage ging, namelijk de verhouding tussen de door een toonbanktester gemeten anodestroom en de anodestroom die op de Funke meetkaart wordt genoemd.

Het is toch echt niet zo dat een meting m.b.v. een buizentester wordt beïnvloed door het latere gebruik van de buis in een radiotoestel.

Krijgt de testende persoon die optimistische 74% te zien, of 58%, of iets daartussenin?

Om terug te komen op de oorspronkelijke vraag, het percentage dat een toonbanktester aangeeft is niet te herleiden tot de emissiewaarde van de buis. Ook niet tot de steilheid van een buis. Dat komt natuurlijk niet omdat een percentage "betrekkelijk" is, verre dan dat. Een percentage is immers de verhouding tussen twee waardes, en kan dus zeer nauwkeurig worden bepaald.

Maar het vergelijken van appels en peren leidt meestal niet tot iets zinnigs, dat is de echte reden. Je kunt zeggen dat het percentage van een appel en een peer 72% is, maar je voelt al op je klompen aan dit onzin is. En onzin is iets anders dan betrekkelijk.

Wat betreft de hier genoemde fout die kan optreden in een FM afstemmer, meet ook eens de anodeweerstand van de oscillatorschakeling, en de voedingsspanning van de afstemmer. Deze spelen, naast een zekere slijtage van de oscillatorbuis, meestal een belangrijke rol bij het ontstaan van deze fout.

Uiteindelijk gaat dit over de vraag of je op zoek bent naar de oorzaak van een storing, of dat je liever allerlei willekeurige onderdelen wilt vervangen. Natuurlijk is een buis uit 1955 die je aantreft in een radiotoestel niet meer nieuw, maar of deze buis de geconstateerde storing veroorzaakt weet je pas wanneer je de echte oorzaak hebt gevonden. Men noemt dit proces "foutzoeken", dit is door iedereen die een beetje logisch kan denken goed aan te leren.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum