Buizen testen, criteria voor percentage? (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 10.09.2018, 10:13 (2027 dagen geleden) @ Laurens

Ik heb een simpel buizentestertje in elkaar gezet om te kunnen zien hoeveel slijtage een buis heeft. Het is heel simpelweg een voeding, met een paar weerstanden om de kathode op te tillen om zo een negatieve roosterspanning te verkrijgen.
De hoogspanning kan ik regelen met een variac voor de voeding (De gloei werkt onafhankelijk)

Vaak zie je dat op internet buizen worden aangeprezen met 'x procent'. Maar hoe beoordeelt men dat normaliter?

Er is op dit forum al veel vaker over dit onderwerp gesproken, zoek maar eens op: kwaliteit buizen beoordelen


Ik neem hier bijvoorbeeld een ecc85, een buisje dat vaak versleten raakt.
Met de grafiek op pagina 4 in de datasheet ( https://frank.pocnet.net/sheets/010/e/ECC85.pdf ) bekijk ik vervolgens wat de normale anodestroom is bij een gegeven rooster en anodespanning.

Ik stel mijn anodespanning in op 100v en de roosterspanning op 0v. Er loopt 7,5mA anodestroom. 13mA is normaal volgens de grafiek. De buis heeft dus 58% emissie.

Dezelfde buis stel ik nu in met 250v anodespanning. De roosterspanning wordt -2v. Nu meet ik 11,2mA. 15mA is de norm. Nu zien we 74%?

Als je 250 V op de anode en 15 mA door de buis heen jaagt, stook je hem letterlijk op, de anode dissipatie bedraagt dan al 3,75 W!!

Met een dergelijke simpele schakeling kun je dergelijke grafieken niet nameten, je komt dan al heel snel boven de maximale anode belasting (2,5 W) voor dit buisje.
Deze karakteristieken zijn gemaakt met een karakteristieken schrijver, hiermee wordt met zeer korte pulsen gemeten waardoor de gemiddelde belasting ver onder de maximale waarde blijft.

Voor mijzelf weet ik eigenlijk wel genoeg - deze buis is behoorlijk versleten.
Maar als ik een buis koop die beoordeeld is met '80%', hoe zal de gemiddelde emissietester of echte buizentester dit beoordelen?

Krijgt de testende persoon die optimistische 74% te zien, of 58%, of iets daartussen in?

Je moet een gemiddelde buizentester, maar ook buis-karakteristieken meter in ieder geval nooit zien als een apparaat wat een absoluut oordeel kan vellen, het geeft alleen de gemeten waarden weer.
De juiste interpretatie hiervan hangt af van de persoon die erachter zit.
Hiervoor is niet alleen kennis van de mogelijkheden van het betreffende apparaat noodzakelijk, maar vooral ook de beperkingen ervan.
Verder is ook ervaring en kennis van de werking van elektronenbuizen zelf onontbeerlijk, niet alleen voor een goed inzicht in de werkelijke conditie van de buis maar vooral van de toepassing c.q. waar deze het toestel voor gebruikt wordt.

Hoe goed de kwaliteit van te koop aangeboden geteste buizen (al dan niet op het internet) is, blijft een retorische vraag.
Je kunt net zo goed aan een ober vragen of er balletjes in de soep zitten.
Een en ander is dus vooral een zaak van vertrouwen.

m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum