Buizen testen, criteria voor percentage? (Techniek Overig)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 13.09.2018, 10:43 (278 dagen geleden) @ Maurice

wat ik een beetje jammer vind is dat de metingen die zijn gepresenteerd verder niet worden besproken. Men blijft toch geloven in de bekende vooroordelen, in plaats van deze bij te stellen op basis van concrete meetresultaten.

Ondertussen is wel duidelijk geworden dat de meest voorkomende tester die percentages meet de Funke tester is. Emissietesters en steilheidsmeters meten geen percentages. Het is een beetje flauw om een schaalverdeling van 0 tot 100 te interpreteren als een percentage van de schaal, zelfs als er de afkorting "mA" bij staat. Wanneer je hierin gelooft moet je consequent zijn, en b.v. zeggen dat de netspanning tegenwoordig 23 % is (gemeten op het volle schaalbereik van 1000 volt).

Wanneer je persé een percentage wilt meten kan je dus het beste een Funke tester gebruiken.

Het is inderdaad erg lastig (zeg maar onmogelijk) om de meetresultaten van een toonbanktester correct te vertalen naar een afkeurcriterium. Bij Funke zegt men hier het volgende over:

Boven 70% is de buis "Goed"
Tussen 50% en 70% is de buis "Nog bruikbaar"
Onder de 50% is de buis "Onbruikbaar"

Over de betrouwbaarheid van deze kwalificaties zegt Funke het volgende:

[image]

(wanneer een buis "goed" meet is deze buis vrijwel altijd "goed". Wanneer zo'n buis toch niet goed werkt in een toestel moet deze buis gebruikt worden in een ander toestel waarin de buis wel goed werkt)

Men noemt zo'n uitspraak meestal een "cirkelredenering", je herkent dit aan de vorm waarbij men een argument presenteert dat volkomen gelijk is aan het uitgangspunt.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum