Is deze scheidingstrafo geschikt ? (Algemeen)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 29.11.2018, 23:08 (175 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Mans Veldman, 29.11.2018, 23:47

echter de aardedraad uit de voedingskabel is door verbonden met het stopcontact, is dit aan te raden? of kan ik die aardedraad beter niet aan het stopcontact verbonden laten ( lees uitgang van de trafo) ??

De veiligheidsaarde en de aardlekschakelaar in het primaire circuit zullen niet werken achter de zwevende secundaire van een scheidingstrafo. Het doortrekken van de aarde is zinloos en geeft een onterecht "gevoel" van veiligheid.

Een scheidingstrafo zorgt dat één fout geen gevaar oplevert, bij twee fouten (b.v. een pool van de secundaire hangt via een defect apparaat aan aarde en je raakt de andere pool aan) kan het wel mis gaan. Hier helpt een isolatiebewakingsrelais tegen, dit meet de weerstand tussen secundaire en aarde en schakelt op de foutstroom.

Het doel van de scheidingstrafo in radio- en TV techniek is hoofdzakelijk om met geaarde meetapparatuur* (scope, toongenerator, enz.) te kunnen meten in direct met het net verbonden apparatuur zonder BOEM! Direct met het net verbonden apparatuur zijn b.v. schakelvoedingen, frequentie omvormers maar ook beeld- en geluid apparatuur zonder voedingstrafo (onze zo geliefde U'tjes en buizen TV's). Let wel op, als de massa van het meetapparaat is verbonden met aarde en je sluit deze (b.v. via een probe) aan op het apparaat achter de trafo dan heb je daarmee al de eerste fout gemaakt (zie boven) en is de situatie net zo onveilig als zonder trafo.

Je kunt met een trafo dus meten zonder kortsluiting maar je moet goed blijven nadenken waar je mee bezig bent om het veilig te houden.

*) Als een meetapparaat is voorzien van een veiligheidsaarde (gestelaarde) dan moet deze aarde ook gebruikt worden. Meestal is de massa aansluiting van een probe verbonden met het chassis van het meetapparaat, en dus met de veiligheidsaarde. Indien deze massa verbonden wordt met een U-toestel waarbij het chassis aan fase hangt gaat het mis. Een scheidingstrafo voorkomt dit.

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum