Is deze scheidingstrafo geschikt ? (Algemeen)

door kris @, Gent Belgiƫ, 01.12.2018, 00:02 (177 dagen geleden) @ snameroc

er was een jaar of 10 geleden ook al eens een topic met een gelijkaardige vraag. Ook toen liep een een beetje uit de hand net als nu.... komt mijn inziens omdat er allerlei bepalingen , regels, voorzieningen etc bijgesleurd worden uit industriƫle en professionele omgeving, en dikwijls met een specifieke toepassing. Hier gaat het om een hobby en het veilig occasioneel aansluiten van een U-ontvanger, niet meer en niet minder.

eerste functie van de scheidingstrafo is het chassis van U-tje van het net scheiden.

Doet de scheidingstrafo dat? Ja. Je werkt dus alvast veiliger.

Laat je de aarde doorlopen?

daar is voor en tegen. Een groot voordeel van de onderbroken aarde is dat je ongestoord kan meten (geen last van aardlussen via het meetinstrument). Das trouwens ook een veelgebruikte reden voor een scheidingstrafo toe te passen. er komen geen geaarde netfilters voor in U-tjes, dus ik zie het nut niet in om de aarde te laten doorlopen. U-tje hebben trouwens geen randaarde aan de netstekker.

dan is er nog het argument van de zogenaamde valse veiligheid. dat heb ik nooit goed gesnapt. Het U chassis is na de trafo aanraakveilig, maar er komt nog steeds 230 V voor in de elektronica, anders kan die niet werken, en heeft de trafo geen nut.. maar ik denk dat iedereen wel begrijpt dat 230V voor of na een trafo 230V is en blijft en dat je dus voorzichtig moet blijven. Maar na de trafo is het chassis alvast aanraakveilig en voor de trafo niet. Ik denk dat dit de bedoeling is. "Een autogordel verhoogt ook je overlevingskansen, maar dat wil niet zeggen dat je zotter moet gaan rijden"

er wordt ook nogal eens met NEN normeringen gezwaaid. maar het gaat hier over werken in een toestel. de gewone NEN normen gaan dan even niet op, anders zou je toestel zelfs niet mogen openmaken. Je bent dus even geen gewone (v)gebruiker, waar de NEN normen zijn voor opgesteld... Je kan wel een veiligheidsticker op de deur plakken dat het verboden terrein is voor onbevoegden.. :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum