Is deze scheidingstrafo geschikt ? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 30.11.2018, 19:01 (178 dagen geleden) @ Mans Veldman
Bewerkt door soundman2, 30.11.2018, 19:15

Een lang verhaal, waarover velen al hebben geschreven.

Sinds de jaren 60 werk ik met toestellen, die niet netgescheiden zijn en waarin hoge spanningen voorkomen etc. Altijd heb ik een scheidingstrafo gebruikt. Ook nu kan die bij moderne apparatuur niet gemist worden, daarbij denk ik aan de moderne voedingen, waarvan ook vaak in het primaire gedeelte gemeten moet worden. Ik maak soms een keuze om de contactdoos met randaarde te gebruiken, al was het maar om schakelstoring etc af te voeren waardoor metingen niet verstoord worden. Een scheidingstrafo maakt het werken met wel of niet netgescheiden apparaten niet minder gevaarlijk. We hebben het over defecte apparaten , waarvan (nog) niet bekend is wat er mis is.
Een scope aansluiten bijv doe je meestal t.o.v een chassis, of een minpool van de gelijkrichter. Met de probe in de hand ben je dus gewoon kwetsbaar, als je met de andere hand een spanningvoerend deel aanraakt. Het kan zomaar dodelijk zijn. De scheidingstrafo maakt het wel mogelijk om geaarde meetinstrumenten te gebruiken en aan te sluiten. Ook na een bruggelijkrichter, zoals in huidige apparatuur direct op het net staat op de minpool zowat de halve netspanning.

Ik denk zelfs dat een scheidingstrafo voor een aantal hobbyisten of leken in elektronica een vals gevoel van veiligheid geeft.
Gebruikt met kennis van zaken is het een prima voorziening.
Het is bedenkelijk, dat TS niet kan beoordelen of de trafo geschikt is als scheidingstransformator. Ook de opmerkingen door anderen of een trafo wel of niet op een plank gemonteerd mag worden zou geen aanleiding tot vragen mogen geven.

Over veiligheid gesproken, hoeveel reparateurs doen na een reparatie een veiligheids/ doorslag test, alvorens een toestel weer definitief in gebruik te nemen?
Een doorgeslagen netcondensator (ook al zegt men dat dat tegenwoordig onmogelijk is) komt er met een scheidingstrafo beslist niet uit.
Ik wil niet ontmoedigen, maar het repareren van de goede oude radio is ook met of zonder scheidingstrafo levensgevaarlijk.


Helemaal terzijde: ik geef niet zoveel om diploma's. Wel heb ik in het kader van bedrijfsopvolging de papieren voor elektrotechnisch installateur gehaald. Daardoor heb ik wel enige kennis over netspanning, veiligheid en destijds de NEN1010 en kan ik ook inschatten waar gevaar op de loer ligt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum