Stabilisatie met Europese buizen? (Techniek Overig)

door RobH @, 03.05.2020, 09:12 (1447 dagen geleden) @ MarcelvdG

Is die linker weerstand eigenlijk bedoeld om het gros van de stroom door de referentiebuis te leveren of hoort er alleen maar een startstroompje doorheen te gaan en hoort de stroom voornamelijk uit de schermroosterspanningsdeler van de EF6 te komen?

Als de stroom overwegend van de ingangsspanning wordt afgeleid, kan de lijnregulatie nooit beter dan de waarde van de weerstand die de referentiebuis instelt gedeeld door de differentiaalweerstand van de referentiebuis worden, als de stroom overwegend van de uitgangsspanning komt, kan dat wel.

De uitgaande spanning is zo stabiel als de geleverde referentiespanning van de neon-buis, als ik de theorie achter de schakeling goed begrijp. Een zener-diode is stabieler dan een neon-buis en zou in die zin een beter regelgedrag opleveren. Maar goed, het hele idee was min of meer om iets te maken dat qua tijdgeest overeenkomt met de CF50 en AC2, de buizen die worden gevoed.

Wat ik overigens wel "goed" vind aan de schakeling zoals deze nu is, is dat de AZ1 en de neon buis eerder in bedrijf zijn dan de EL6 en EF6, en daarmee ook de referentie spanning. Ik zie dan ook dat de uitgaande spanning niet boven de ingestelde waarde uitkomt, maar langzaam klimt tot aan de ingestelde waarde..


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum