Stabilisatie met Europese buizen? (Techniek Overig)

door RobH @, 03.05.2020, 19:56 (1453 dagen geleden) @ MarcelvdG

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat die schermroosterspanningsdeler stroom van de referentiebuis weg geleidt zolang de uitgang op 0 V staat. Anders gezegd, bij opstarten moet uit de spanningsdeler die bestaat uit de opstartweerstand helemaal links en de som van de weerstanden van de schermroosterspanningsdeler een spanning komen die minstens de maximale gespecificeerde opstartspanning van de referentiebuis is.

Ik heb eea aangepast. De schermrooster weerstanden zijn twee keer 12K. Je ziet de neon nu feitelijk twee keer opstarten: de eerste keer als de hoogspanning er op komt, de tweede keer als de roosterspanning bereikt wordt.

Dankzij deze aanpassing zat ik nog eens de specificaties van de EF6 te bekijken en het viel me op dat deze bijna altijd een schermrooster spanning moet hebben van rond de 100V, ook bij een hogere anodespanning. Dat is de reden dat ik nu twee maal 12K heb gepakt, dat stelt het schermrooster in op 186V, een krappe 100V meer tov de kathode. De anode krijgt dan plm 190V.
Wanneer uitgaand 240V wordt gekozen, betekent dat 176V op het schermrooster. Beide zijn voldoende om de neon te ontsteken!

Met dank!
Rob


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum