Stabilisatie met Europese buizen? (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 03.05.2020, 13:20 (1426 dagen geleden) @ RobH


De uitgaande spanning is zo stabiel als de geleverde referentiespanning van de neon-buis, als ik de theorie achter de schakeling goed begrijp. Een zener-diode is stabieler dan een neon-buis en zou in die zin een beter regelgedrag opleveren. Maar goed, het hele idee was min of meer om iets te maken dat qua tijdgeest overeenkomt met de CF50 en AC2, de buizen die worden gevoed.

Wat ik overigens wel "goed" vind aan de schakeling zoals deze nu is, is dat de AZ1 en de neon buis eerder in bedrijf zijn dan de EL6 en EF6, en daarmee ook de referentie spanning. Ik zie dan ook dat de uitgaande spanning niet boven de ingestelde waarde uitkomt, maar langzaam klimt tot aan de ingestelde waarde..

Het punt is dat de referentiespanning stabieler is als je een constante stroom door de neonbuis laat lopen dan wanneer die varieert met de ingangsspanning. Daarom zou je kunnen overwegen de stroom uit de uitgang in plaats van de ingang te halen, de uitgangsspanning is (als het goed is) immers stabieler dan de ingangsspanning. Waarschijnlijk zal wel een deel van de stroom uit de ingang moeten komen, aangezien de schakeling moet kunnen opstarten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum