Stabilisatie met Europese buizen? (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 03.05.2020, 18:28 (1454 dagen geleden) @ RobH

Daarom dacht ik dus aan een dimensionering waarbij er genoeg stroom van uit de ingangsspanning komt om de referentiebuis te laten ontsteken, en de rest van uit de uitgang.


Ah zo.
Dus eigenlijk iets van een 100K vanuit de hoofdspanning en tevens een weerstand vanaf de uitgaande spanning?
Eigenlijk is er al een teruggevoerde spanning op de anode van de neon voorhanden, dat is de spanningsdeler waar het schermrooster van de EF6 mee wordt gevoed. Die 'lekt' een kleine 3 mA. Als ik die spanningsdeler in waarde aanpas zodat deze meer stroom gaat lekken (~10mA?), dan zou dat de oplossing kunnen zijn?

Ik denk het wel, vandaar dat ik mijn eerste commentaar begon met: "Is die linker weerstand eigenlijk bedoeld om het gros van de stroom door de referentiebuis te leveren of hoort er alleen maar een startstroompje doorheen te gaan en hoort de stroom voornamelijk uit de schermroosterspanningsdeler van de EF6 te komen?"

Daarnaast heb je ook nog een vertraging bij het ontsteken. Bij 85A2'tjes in het donker heb ik vertragingen gemeten van rond de 25 us (NEC) tot vele seconden (Haltron), vermoedelijk afhankelijk van of de fabrikant er radioactief materiaal in gestopt heeft. Bij gewone neonlampjes kwam ik rond de 14 ms uit in het donker en rond de 10 us in het licht.


Knap dat je dat kan meten! Ik zou niet weten hoe dat te doen.. :-)

Ik heb het gemeten met een tweekanaals oscilloscoop en een schakeling die de referentiebuis afwisselend kortsloot en niet kortsloot. Als de transistor die de buis kortsloot werd uitgeschakeld, werd ook de scoop getriggerd. Het was een analoge scoop met een normale kathodestraalbuis, maar in het pikkedonker zie je die lang genoeg nalichten om de tijd te kunnen aflezen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum