Fouten in buizenboek Muiderkring (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 15.07.2020, 10:50 (1382 dagen geleden) @ Robert Gribnau

De klus is nog niet klaar (waar ben ik aan begonnen...) maar ik heb toch maar het resultaat tot nu toe op mijn internetsite gezet (ik kan het hier niet rechtstreeks plaatsen vanwege het voor een bijdrage geldende maximum aantal karakters op dit forum).

Fouten in het "Electronic Tube Handbook" (seventeenth revised edition 1976)

Robert, je hebt het Muiderkring buizenboek acribisch doorgeplozen en hebt daarin werkelijk en schrikbarend groot aantal afwijkingen c,q. fouten aangetroffen. Hulde voor dit werk !

Aan de andere kant ben ik al een kleine 50 jaar een intensief gebruiker van diverse buizenboeken, waaronder die van de Muiderkring. Heb daarvan meerdere exemplaren van de 15e druk, de blauwe versie uit 1971. Heb daarin wel eens een foutje gevonden, maar gebruikte die boeken over het algemeen om de aansluitingen van een bepaald type buis of ingeval van bijv. eindbuizen de maximaal toelaatbare anodedissipatie te achterhalen en dat gaat prima.

Recentelijk kwam ik op een dwaalspoor met het vraagstuk wat de gloeispanning voor een PCL86 moet zijn. Dit om via spanningsverdubbeling een PCL86 in plaats van een ECL86 in te kunnen zetten. Het Muiderkring boek noemt 14,5V, Telefunken 'ca' 14,5V, Mazda Belvu 13,3V, Philips 13V. Toch een 'bandbreedte' in afwijking van zo'n 10% t.o.v. Philips.
Nu is dit een TV-buis voor 300mA serievoeding en daarbinnen is de invloed van 1,5 Volt op de hele 300 mA gloeidraadketen verwaarloosbaar.

Voor uitgebreide dynamische instelgegevens van buizen is het Muiderkringboek erg beperkt.
Wil je dat weten dan zul je toch naar de datasheets van de fabrikanten moeten kijken waarin statistisch gemiddelde karakteristieken en grafieken van het betreffende buistype staan. Denk in dat geval aan bijv. de bekende reeks Data Handbooks van Philips, of de RCA Tube Manuals.
En.... die ene buis die je onderhanden hebt wijkt in 9 van 10 gevallen dan toch ook af van wat er in die boeken vermeld staat door de onvermijdelijke spreiding in specs ontstaan bij de productie.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum