oude buizen productie vergelijken met hedendaagse (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.01.2024, 14:29 (101 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maarten Bakker, 19.01.2024, 14:46

Ik denk dat de industriële capaciteiten en werkdiscipline tussen de 2e wereldlanden ook sterk verschilden ondanks de inherente perverse incentives van het systeem om er met de pet naar te gooien. In landen zoals Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland was er al een rijke industriële traditie en werd kwaliteitscontrole waarschijnlijk vrij serieus genomen en consumeerden arbeiders ook geen grote hoeveelheden wodka tijdens het werk. Zolang er materialen waren, werd er ook niet op het ontwerp bezuinigd. De producten hoefden geen kapitalistische herhaalaankopen te genereren dus mochten overgedimensioneerd zijn. Ik denk dat ze er in Oost-Duitsland in de jaren '80 redelijk in geslaagd waren om een balans tussen degelijkheid en materiaalbesparing te vinden, maar dat is op basis van beperkte observaties en er waren wel degelijk tekorten die dat moeilijk maakten.

Wat die kapitalistische herhaalaankopen betreft verenigt China juist weer de slechste aspecten van de 1e en 2e wereld. Een op communisme geïnspireerd autoritair regime met een semikapitalistische semiplaneconomie resulteert in het in grote aantallen verkopen van rotzooi. Bijvoorbeeld Duitsland en Japan hebben in hun industriële ontwikkeling ook zo'n rotzooifase gehad, maar daar waren er geen aanmoedigingen door het systeem om in die fase te blijven hangen.

Let wel, het gaat over percentages. Niet alles uit Japan is goed (hallo Funai), niet alles uit Oost-Duitsland was degelijk (gietijzeren voeringen in terugtrapremmen), niet alles uit China is slecht, enz. enz.

On topic: vanaf ergens in de jaren '70 verkocht elke grote buizenfabrikant (uitsluitend nog?) EL34's uit Oost-Duitsland. Die dingen schijnen niet ondergedaan te hebben voor de eigen producten van Philips, Siemens, Telefunken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum