Toch nog even over de TWEAMZ (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 13.09.2010, 12:37 (5185 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dit heeft niets met dat alles wat jij nu opsomt te maken. Een ECC82 en E80CC zijn equivalenten van de ECC40 met licht afwijkende ondelinge specificaties. Deze zijn bij gebruik van een andere buishouder onderling uitwisselbaar maar kunnen wel net het verschil maken. Een ECC85 kan ook gebruikt worden maar dient de anodespanning omlaag gebracht te worden.

Een ECC83 door een ECC85 vervangen zal echt niet werken omdat alleen al de penbezetting voor de gloeispanning verschilt en die ECC85 echt niet op zal gloeien.

Er zijn bij al jouw experimenten en de uiteenzettingen nog meer buizen voorbij gekomen: EL41, EF42, ECL met een vraagteken, twee ECC's parallel en ik zal er nog wel een paar hebben vergeten. Door al die wijzigingen wordt het er niet duidelijker door waar je nu precies mee bezig bent. Je creëert daardoor een heleboel ruis, niet met je zendertje maar met je berichtgeving.

Een ECC40/ECC82/E80CC realiseert een modulatiediepte van ±70%. Is voor een 40-er jaren radio meer dan genoeg.

Het is niet meer dan genoeg, het is gewoon veel te veel. De nominale modulatiediepte is ooit vastgesteld op 30%. Meer modulatie betekent meer vervorming, heb je daar wel eens bij stilgestaan?

En hoe weet je dat de modulatiediepte 70% is? Beschik je over een AM-modulatiemeter?

Het vermogen van deze modulator/zender is klein en interesseert mij verder ook niets. Het bereik van zo'n 50 tot 60 meter met een verticaal geplaatste antenne van 5 mtr. is voor zijn doel royaal voldoende.

Hm, een verticaal opgestelde antenne van 5 meter... Dan moet je wel over een uitzonderlijk huis beschikken om die in de kamer kwijt te raken.

Waar ik naar op zoek ben geweest is het elimineren van een irritante bromtoon die hoorbaar is/was bij hogere volumes van de ontvanger. Door de ECC40 door een andere ECC40 te vervangen, was die bromtoon hoorbaar minder. Dit is een simpele constatering.

De constatering is misschien wel simpel, maar de verklaring is dat niet. Waarom zou de ene buis meer brommen dan de andere terwijl ze van hetzelfde type zijn?

Vandaag ben ik nog iets verder gegaan en heb de twee 10nF C's over de brugcel vervangen door 22nF C's. Het resultaat is dat er nu helemaal geen bromtoon meer hoorbaar is op de BX760X. Ook niet bij geheel opengedraaid volume (zonder audio-input).

Niet zo verbazingwekkend dat de brom verminderd als je de ratelcondensatoren in waarde verdubbeld. De HF-aarding wordt gewoon beter.

Experimenteren, zonder hoogdravende theoretische onderbouwing, kan tot verbluffende resultaten leiden.

Als je de bereikte resultaten niet kan beredeneren zal je inderdaad verbluft staan.

Een andere technisch onderlegde forumgebruiker opperde een tijdje terug om over alle diodes van de brugcel een C te plaatsen. Dit heb ik gebrobeerd met als resultaat een doorgebrande voedingstrafo. :-( Gelukkig heb ik genoeg voedingstrafo's liggen en was dit euvel ook weer snel verholpen. :-(

Wil je dat nooit meer doen, zulke grappen maken? Ik schoot van mijn stoel onder tafel van het lachen.
Of bedoel je het misschien serieus? Denk je werkelijk dat door 4 ratelcondensatoren over een brugcel je trafo is doorgebrand? Dan hebben gerenommeerde fabrikanten het altijd verkeerd gedaan.

[image]

Of zou je ... heel misschien ... zelf een fout hebben gemaakt?

Het schema van mijn TWEAMZ-variant staat in de rubriek Artikelen. Technisch is deze nagenoeg gelijk aan Otto's variant, echter met een ander type oscillator en gebruik van andere spoelen waardoor een groter frequentiebereik mogelijk is en een betere geluidskwaliteit gerealiseerd wordt. Deze week zal ik een aangepast schema naar Otto mailen.

PS
Ik zou bijna zeggen: bouw beide varianten zelf eens en presenteer dan hier jouw onderbouwde bevindingen. Dat is tot op heden not uitgebleven. ;-)

Als ik dat zou doen zou het toch blijven bij het ontwerp van Otto. Daarin heb ik wél enig vertrouwen.
Maar ik geen enkele aspiratie om etherpiraat te worden dus het zal wel nooit gebeuren.

Paul, tot slot nog een welgemeend advies: pak het boek "Van het Electron tot de Super" en begin vanaf pagina 1 van Les 1 het boek zorgvuldig door te lezen. Je hebt het heel hard nodig.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum