Toch nog even over de TWEAMZ (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 13.09.2010, 19:59 (5185 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Maarten Bakker, 13.09.2010, 20:15

Op de twee laatste alinea's wil ik toch even ingaan. Praktijk en theorie lopen nooit onherroepelijk uit de pas, dus als zowel de theoreticus als de praktijkman hun vak perfect beheersen is hun kennis volkomen equivalent en is er geen reden tot wederzijdse opmerkingen (*). Een constatering die niet direct verklaard kan worden, is bij zulke rijpe techniek eigenlijk altijd met wat omwegen prima in de pas te krijgen met de theorie, en hoe beter je in de theorie thuis bent des te makkelijker dat gaat. Bij modernere technieken kan een constatering wel eens leiden tot het aanpassen van de theorie, maar dat zal hier niet het geval zijn.

(*) Maar ook vaklui weten niet alles. Hier is echter sprake van een hobby, waarbij de gestructureerde vakkennis als zodanig ontbreekt. In zulke gevallen is een gedegen theoretische basis eigenlijk onmisbaar op het moment dat je tegen dingen aanloopt die buiten je opgedane praktijkkennis gaan, dus daar heeft Ed gewoon gelijk in. Ik wil daar vanuit mezelf bij aanvullen, dat je die theoretische kennis ook best fragmentarisch en op eigen manier kan opdoen, maar dan moet je wel verwachten dat je zo nu en dan een hint krijgt aangereikt. Subtiel of niet subtiel is slechts afhankelijk van wie hem aanrijkt, dus een kwestie van communicatie en hier off-topic.

In dit geval een illustratie dat theorie nuttig is ter ondersteuning van de praktijk: Jij hebt in de praktijk ondervonden dat een 10nF condensator een trafo kan opblazen, maar dat wordt tegengesproken. Om te weten hoe het dan eigenlijk zit, niet zomaar wat van anderen aannemen, is de theorie toch onmisbaar.

Laten we de invloed uitrekenen van een verdwaalde 10nF condensator. Wat zou je dan moeten weten? Hoeveel stroom er door zo'n ding kan gaan lopen. Daarvoor kan je de reactantie gebruiken (die is ook handig als je de gloeidraadserieweerstand in een U'tje wilt vervangen door een condensator). Die wordt gegeven door Xc = 1/(C*2*pi*F). Ga je dat invullen kom je uit op 1/(1*10^-8 * 2 * 3,14 * 50) = 318310 oftewel 318 kilo-ohm. Ga je uit van een 300V trafo dan loopt er dus nog net geen milliampere. Daar gaat je trafo niet van stuk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum