ruis in platenspeler Dual cs 601 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 03.10.2008, 19:31 (5707 dagen geleden) @ bakkervinyl

dag mensen,

Ik heb een dual cs 601 pick up waar ik al een jaar fanatiek met veel plezier platen mee draai. Nu is het geval dat er een verloop stekker aan moest. Volgens mij is dit een zogenoemde din plug.

Ik merkte al snel dat er een brom in het geluid kwam wanneer ik de platenspeler aanzette. Nu ben ik met mijn platenspeler naar de hifi zaak gegaan en heb ik er nieuwe vergulde tulp stekkers aan laten zetten. Ik merk dat dit het geluid heeft verbeterd, het klinkt dichterbij. De brom of ruis is alleen nog steeds niet weg. Ik heb een andere versterker geprobeerd, maar ook hier heeft hij het. Er zit geen aardedraad van mijn platenspeler naar de versterker. In de hifi zaak zeiden ze dat dit niet nodig was, er zou er al een in de arm zitten. Wat kan de brom/ruis veroorzaken en hoe is dit te verhelpen?

alvast bedankt!

pascal

Hoi Pascal,

De bedrading in een pick-up is meestal niet zo ingewikkeld. Een stereo element heeft 2x 2 aansluitingen, twee voor links en twee voor rechts. Het wordt dus aangesloten met vier draadjes, die door de arm lopen. Vaak loopt er nog een afscherming mee, dat is dan een vijfde draad. De vier draadjes komen vrijwel altijd uit op een montagestripje, waar ze op de juiste manier worden aangesloten op de uitgaande kabel. De uitgaande kabel is doorgaans een soort tweelingsnoer met in elke kant een ader met daarom afscherming. Deze komt ook uit op de strip in de pick-up. De vier draden van het element komen de -kant, (ik noem dat voor het gemak maar even zo) beide aan de samengevoegde afschermingen van de uitgaande kabel. De + kant van links en rechts komen elk aan een ader van de uitgaande kabel. Je hebt dan een ader voor links en een voor rechts en een gemeenschappelijke aarde . Het aarddraadje van de arm komt in de pickup ook bij de samengevoedgde afschermingen, alsmede een aarddraadje van het pickup chassis. Aan het einde van de uitgaande kabel (zat) zit dan een dinplug. De samengevoegde afscherming zit dan aan pootje 2 en links en rechts aan pootje 3 en 5. In het begin waren er geen 5-polige dinpluggen en werd pootje 1 voor het andere kanaal gebruikt. Dat was de aansluiting volgens de DIN norm. Je verloopkabeltje is dan niet meer dan een contra din, met weer een stuk afgeschermd tweelingkabel, waar aan het andere uiteinde twee tulp-pluggen. Tot zover.
Er is nog een variant, die vooral bij japanse , amerikaanse en andere niet volgens din norm aangesloten pick ups. Het chassis van de pick-up en de afscherming in de arm kunnen allebei storing oppikken, dat wordt normaal afgevoerd via de afscherming van de uitgaande kabel. Echter is dat ook de retourader van je pick-up element. De storing kan dus in je audio terecht komen. Daarom zijn pick-ups vaak uitgevoerd met een losse aarddraad voor de mechanica. Deze wordt geaard aan de kast van de versterker en maakt dus geen deel uit van het audiocircuit. Pick-ups die dan toch een dinplug hadden, konden dat oplossen door de losse draad eveneens aan pootje 2 te solderen.
Je moet in elk geval controleren of de afschermingen allemaal aangesloten zijn. ver de ook controleren of er niet een adertje van het pu element los is. als dat toevallig een -kant is kan dat ook brom geven

T's een heel verhaal, maar zo ging dat vroeger.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum