Gemodder (ruis in platenspeler Dual cs 601) (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 04.10.2008, 21:20 (5706 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Bewerkt door soundman2, 04.10.2008, 21:27

Alle berichten in deze thread lezende is het mij - en ik denk de meeste lezers - nog steeds niet duidelijk of het nu om ruis of brom gaat. De hele thread heeft daarmee een uitzonderlijk hoog "Raden maar" gehalte.

@ Pascal:
Ruis is wat je hoort als je een FM-radio naast de zender afstemt of wat de wind veroorzaakt in de bladeren van een boom.
Brom klinkt als een dieselmotor op grotere afstand.

Er is maar 1 manier om erachter te komen wat het probleem is, door ter plekke - dus bij Pascal thuis - te gaan luisteren. Of Pascal moet zijn hele installatie onder zijn arm naar een bereidwillige hulpverlener slepen.

Blijven gissen naar mogelijke oorzaken leidt in dit geval tot niets.


Beste Ed,
Ik probeerde middels een aantal vragen erachter te komen, wanneer het verschijnsel hoorbaar was. Omdat een visite voor mij niet reeel is, heb ik wel uitgelegd hoe het allemaal hoort te zitten met die bedrading. Als je dat kontroleert, kun je zaken wel of niet tegenkomen. Over onderdelen vervangen heb ik het nimmer gehad, dat heeft m.i. alleen zin, als je weet wat er mis is.
Inderdaad is niet duidelijk of het ruis dan wel brom is . De topicstarter heeft het over geluid als wat je hoort bij hoogspanningsleidingen. Bij vochtig weer is dat volgens mij een bromtoon met lijkt het een scherp kantje, een soort lichte knetter. Dat deed mij de uitspraak ontlokken dat het mogelijk zilveroxide was tussen de kortsluitkontakten van de pickup. Dat was uiterraard een gis. Precies duidelijk wordt het inderdaad niet. Bij ernstge vermoedens, zou ik de schakelaar dus even uit het circuit gehaald hebben. als je een vermoeden hebt, moet je dat uitsluiten toch.....De goede man is inderdaad met zijn pick-up onder de arm naar iemand gegaan, die hem onderzocht heeft. Er zijn wat zaken gecontroleerd en schoongemaakt. Er wordt niet verteld of de pick up op een versterker is aangesloten om te horen of het euvel er dan ook is. Dat zou mooi geweest zijn. Door de pickup op een andere (lees: een versterker waarvan je weet dat hij in orde is)aan te sluiten kun je meteen vaststellen of het probleem in de pu zit of in de versterker. Daarom heb ik ook voorgesteld om de pickup te vervangen door twee weerstanden en het resultaat te beoordelen. Daar heb ik nog geen antwoord op gekregen. Het is dus momenteel absoluut onduidelijk of de pu een probleem heeft, dan wel de versterker.
Als een van de laatste mogelijkheden heb ik dan nog wat mogelijkheden aangegeven, zoals de manier waarop geluisterd wordt. Het voorbeeld met de hoofdtelefoon, komt meer dan eens voor, als die rechtstreeks met een verloopkabeltje op de luidsprekeraansluitingen wordt aangesloten. Evenwel komt die mogelijkheid te vervallen omdat het achteraf toch over een fabrieksversterker gaat. Luister je inderdaad met een hoofdtelefoon, dan klopt de aansluiting doorgaans wel. Hoe geluisterd wordt blijft onduidelijk. Verder heb ik aangegeven dat er altijd ruis is, maar dat het om signaal/ruisverhouding gaat. Die is vast niet gemeten, maar vermoedelijk is het storende geluid wel zo hard, dat je er tijdens het luisteren hinder van hebt. Ik heb er ook nog even gewag van gemaakt, dat een plaat in de stille stukken beduidend minder stil is als een CD.
Een ritje naar westbrabant zou de oplossing kunnen zijn, maar dat ligt niet voor de hand vanwege de afstand.

Ik heb al vaker op het forum betoogd dat repareren een vak is en geen truukendoos, of een kunstje. Alleen met systematisch zoeken kun je fouten oplossen. Anders heb je veel werk en weinig resultaat. Een en ander neemt natuurlijk niet weg dat soms een tip gegeven wordt die een fout meteen oplost. Dat noem ik een toevalstreffer en meestal gaat het dan om standaardfouten die in een bepaalde serie veel voorkomen. Zelfs dan leidt het vervangen van een onderdeel "dat altijd defect is" niet altijd tot een geslaagde reparatie.


Maar ik moet je gelijk geven, helemaal duidelijk is het allemaal niet.

EDIT: Of de CS601 op het forum thuishoort weet ik niet. De platenspeler is voor veel mensen iets van vroeger en ik kan me wel voorstellen dat het dan hier terecht komt. Over de versterker is nimmer gesproken wat voor soort het is.
De topic starter kan natuurlijk zijn vraag stellen op sites als de weergever (als ik me niet vergis), maar volgens mij lezen mensen van dat forum ook mee op dit forum.


Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum