ruis in platenspeler Dual cs 601 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 04.10.2008, 10:20 (5706 dagen geleden) @ Jan Bus

Hoi Henk,

Op zich ben ik het wel met je eens, maar de ervaring heeft me wijs gemaakt. Er is ten eerste al aan de draaitafel gesleuteld. Zijn de chinch-pluggen er wel deskundig aangezet? Ik ben al heel wat slechtgesoldeerde pluggen tegen gekomen. Vaak zit er ook een knik in de aansluitkabel (door klemmen in de console). De oplossing met verloopstekkers introduceert ook vaak brom en andere ellende. Loopt de aarding van het draaitafelchassis wel via 1 buiten-ader? (door 2 te gebruiken creëer je een aardlus). Ten tweede namen de draaitafelfabrikanten het niet al te nauw met maatregelen om brom te voorkomen. Zeker niet wanneer er Din-pluggen aan zitten; dus zitten er vast aardlussen in de bedrading. Ook bij een topmerk als Dual heb ik wel de wenkbrauwen gefronst. Menige Japanner deed het beter. Ook al is zo'n draaitafel in orde: Er is nog winst te behalen wanneer je de bedrading helemaal volgens de regels aanbrengt. Een aparte aarddraad geeft ook winst. Vergelijk beide situaties maar eens met vol opendraaide volume-regelaar: Met aparte aarddraad is er hoorbaar minder brom. Ik heb diverse draaitafels hiermee super stil gekregen; ook bv. een absoluut niet degelijk geconstrueerde Phlips (zo'n plastic-doos; maar toch een MD-element).

Kortom, ook al vervang je bedrading niet: Het loont zeker de moeite om na te gaan of de fabrikant deze wel volgens de regels heeft aangebracht. Een aparte aarddraad levert vaak winst op.
Groet, Jan

Over die aparte aard-ader heb ik precies verteld waarom die er is en wat het voordeel is. Dat ben ik dus niet vergeten.
Overigens valt die slordigheid van de fabrikanten wel mee. Ik spreek uit ervaring en draai al een poosje mee. Zoals altijd is er altijd ruis en brom. Het gaat eerder over de verhouding tussen ruis en brom. Die waarde moet behoorlijk groot zijn, maar is nooit oneindig. Uiteraard hoort ruis en brom niet hoorbaar te zijn onder normale condities.
Verder heb ik ook talloze veranderingen recht moeten zetten, die door een klant of andere "deskundige " waren uitgevoerd. Klassiek is de methode om twee banaanstekers te monteren aan het door mij genoemde afgeschermde "tweelingsnoer" .
De aders waren gestript als was het gewoon tweelingsnoer en aan elke afscherming kwam dan een stekertje. Men had niet eens door dat er ook nog twee signaaladertjes waren. Tja dat hij het dan niet doe, hoe zou dat komen

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum