Nog een vraag over de Voedings Elco. (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.12.2016, 15:16 (2900 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Philips doet in een papieren document uit 1981 over een nieuwe reeks bekercondensatoren iets vergelijkbaars. Daar wordt bij de opgave van rimpelstroom bij 85 graden omgevingstemperatuur uitgegaan van een maximale opwarming door rimpelstroom van de core tot 95 graden. De rimpelstroom veroorzaakt dan dus 10 graden opwarming inwendig. Het uitgangspunt blijft de omgevingstemperatuur, vandaar dat er ook geen speciale maatregelen worden gespecificeerd om de condensator te koelen - warmte-afvoer wordt kennelijk op nihil gesteld. Verder staat er bij dat je bij een lagere omgevingstemperatuur een vermenigvuldigingsfactor mag toepassen op de rimpelstroom zolang de core maar onder de 95 graden blijft. Formules worden ook gegeven en het resultaat lijkt wel wat op de getalletjes die JJ opgeeft.

Als je het in de praktijk uitwerkt komt het waarschijnlijk iets minder conservatief uit dan de regel van Panasonic dat je aan de buitenkant niet meer dan 5 graden opwarming ten opzichte van de omgeving mag merken, maar in grote lijnen is het idee hetzelfde. Met de maximaal opgegeven rimpelstroom stook je een elco niet zomaar op tot de maximaal toegelaten omgevingstemperatuur.

Als sanity check zou je de ESR kunnen vermenigvuldigen met de rimpelstroom. Dan krijg je mijnsinziens een getalletje dat in de buurt zit van wat de condensator aan warmte opstookt.

Om mezelf rekenwerk en de bijbehorende kans op fouten te besparen, pak ik even een ander condensatortype waar de ESR gewoon bijstaat. Panasonic FR 16V 1000u 0,03 ohm 1,56A. Dan zou je dus aan 0,03*1,56=0,047 is ongeveer 50mW dissipatie komen. Dat raakt zo'n elco heus wel kwijt met minder dan 5 graden temperatuurstijging aan de buitenkant.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum