Nog een vraag over de Voedings Elco. (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.12.2016, 16:41 (2900 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Wanneer je een introductie zoekt op elco gebied kan je b.v. dit rapport van Nippon Chemi-Con eens doornemen. http://www.chemi-con.co.jp/e/catalog/pdf/al-e/al-sepa-e/001-guide/al-technote-e-161001.pdf

Men zegt hierin b.v. het volgende over de oorzaken van het opwarmen van een elco:


[image]

Dus "de hitte die een elco intern veroorzaakt hangt vooral af van de rimpelstroom, door deze hitte stijgt de temperatuur, wat de levensduur van een elco sterk kan beïnvloeden".

Dat is toch wel andere koek dan wat jij hierover zegt. Immers, wanneer je dit effect kunt verwaarlozen dan hoef je je geen zorgen meer te maken over de grootte van de rimpelstroom. Je hoeft deze parameter dan ook niet meer te vermelden.

Jouw "sanity check" is bovendien onvolledig, vooral omdat je het aspect "levensduur" gewoon weglaat. Dat maakt deze check wel erg eenvoudig. Je zegt "produkt A heeft een lange levensduur, dus er is geen reden om aan te nemen dat produkt B geen lange levensduur heeft". En dat terwijl je op de hoogte bent van het feit dat de levensduur van produkt B door de fabrikant wordt opgegeven als slechts 1.000 uur.

Je kunt de rimpelstroom pas min of meer verwaarlozen wanneer deze stroom ruim 3 maal lager is dan de maximaal toelaatbare rimpelstroom. In dit geval dus minder dan 60 mA. De warmteontwikkeling is dan een grootteorde lager.

De opgegeven levensduur van een (Philips) bekerelco in de jaren '60 was b.v. 40.000 uur bij een bedrijfstemperatuur van 70 graden.

Mijn interpretatie van de discussie die we voeren is dat het hier specifiek gaat om een elco van JJ (2x 50 uF, 500 V) met een levensduur van 1.000 uur bij een bedrijfstemperatuur van 70 graden. Wanneer je deze twee produkten vergelijkt (en dat is wat je hier toch weer doet) dan zie ik een verschil in levensduur van 40 maal. Wanneer je het aspect "levensduur" weglaat dan zie je dit verschil niet meer. Maar je houd jezelf (en wellicht anderen) wel voor de gek.

Met de maximaal opgegeven rimpelstroom stook je een elco niet zomaar op tot de maximaal toegelaten omgevingstemperatuur.

Beetje vreemde uitspraak. Wat is de waarde van de maximaal toegelaten omgevingstemperatuur? Zonder rimpelstroom is dat 70 graden, en in dat geval hoef je de elco dus niet verder te verhitten (het onderdeel is immers al 70 graden). Met een rimpelstroom van 200 mA is de maximale waarde van de omgevingstemperatuur 40 graden en de kans dat je hiervoor de elco extra moet gaan verhitten lijkt me ook maar heel klein. Het maakt dus allemaal niet uit, en JJ neemt niet eens de moeite om dit te gaan specificeren.

Als sanity check zou je de ESR kunnen vermenigvuldigen met de rimpelstroom. Dan krijg je mijnsinziens een getalletje dat in de buurt zit van wat de condensator aan warmte opstookt.

Is nog eigenaardiger dan je vorige "check", en ziet er op het eerste gezicht nogal ongezond uit. Volgens de wet van Ohm levert het vermenigvuldigen van een weerstand met een stroom een spanning op, in elk geval geen warmte.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum