EL37 (Gezocht)

door Robert Gribnau, 26.08.2020, 09:26 (1333 dagen geleden) @ jansen2810
Bewerkt door Robert Gribnau, 26.08.2020, 09:38

Nee, de steilheid van de EL37 is 11 ma/V.

De steilheid blijft in triode schakeling vrijwel hetzelfde als in pentode schakeling. Het is vooral Ri (= interne weerstand) die (flink!) anders wordt. De Ri van de EL37 als triode is circa 1K, terwijl de Ri als pentode circa 13,5K is.

Voor trioden geldt overigens: Mu (versterkingsfactor) = S (steilheid) x Ri (interne weerstand). Dus als je twee van die drie waarden kent, kun je altijd de ontbrekende berekenen.

De waarde van de primaire impedantie van de uitgangstransformator is voor een pentode vrij kritisch. Het moet ongeveer Vak/Ia (dus de spanning tussen kathode en anode gedeeld door de anodestroom) zijn. Voor een triode ligt dat veel minder kritisch. Voor maximaal uitgangsvermogen moet de primaire belasting 2 x Ri zijn. Met hogere belastingen, neemt (meestal) de vervorming wat af, maar ook het maximale uitgangsvermogen neemt dan af.

Edit: Omdat ik daar aan het begin van mijn 'leertocht' zelf eerst niets van begreep, nog het volgende. De interne weerstand van een buis is een zogenaamde dynamische grootheid. Zie het als de weerstand die de buis heeft voor wisselspanning. De weerstand van de buis voor gelijkspanning (die je, als je Vak en Ia kent, simpel met de Wet van Ohm kan berekenen) is een andere grootheid.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum