EL37 (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.08.2020, 23:08 (1338 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Verder, een penthode is geen triode wanneer je schermrooster aan de anode knoopt, hij vertoont weliswaar triode gedrag maar dat is heel iets anders. (Die discussie is hier al eens tot in den treure gevoerd)

Ik ben even op deze site aan het zoeken geweest maar kan over die discussie niets terug vinden.
Zit daarnaast al zo'n 50 jaar in de elektronica maar kan dit verhaal beslist niet plaatsen en ook nergens
vinden in m'n uitgebreide bibliotheek. Elektrisch zijn het in die vorm echte trioden, fysiek niet.

De enige 'beperking', vooral bij eindpentoden is het feit dat het remrooster intern vaak aan de kathode verbonden is.
Als je bij een als triode geschakelde pentode de Ia/Va karaktieken opneemt met in het 1e geval het remrooster aan de kathode verbonden en in het 2e geval met het remrooster aan de anode verbonden dan blijven de scharen gelijkvormig met een miniem verschil in stoomsterkte bij een bepaalde Vg1. Dat komt omdat remroosters doorgaans zeer grofmazig gewikkeld zijn en daardoor maar een zeer kleine invloed hebben op de de anodestroom ingeval ze wel of niet met de anode verbonden zijn.

Blijft vreemd dat de Ia/Va grafieken voor verschillende waarden voor Vg van als triode geschakelde pentoden (in de zin van: schermrooster verbonden met anode) zo verdraaid veel op de Ia/Va grafieken van "echte" trioden lijken.

Ook de fabrikanten noemen deze configuratie in hun datasheets 'triode', of 'triode connected' en niet 'triode behaviour' o.i.d.. Het zijn elektrisch echte trioden, fysiek niet.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum