EL37 (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 26.08.2020, 23:58 (1601 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Of wat anders geprobeerd. Kunnen wij ons een zuivere triode, en een als triode geschakelde pentode voorstellen, die beiden dezelfde Ia/Va karakteristieken hebben? Zo ja (ik beantwoord die vraag dus tot nu toe met: Ja), hoe kan het dan dat de zuivere triode zich in een bepaalde schakeling anders gedraagt dan de als triode geschakelde pentode, met dus identieke Ia/Va karakteristieken?

De discussie ging eigenlijk over de te voorspellen overeenkomst in steilheid tussen een penthode en als zodanig in triode geschakelde buis bij gelijke instellingen maar ik zal toch een poging wagen.
Het meest relevante verschil is de aanwezigheid van het remrooster wat een negatief potentiaal voert (gelijk aan de kathode) ten opzichte van de anode en het in het onderhavige geval daaraan geknoopte schermrooster.
Hoe je het went of keert, een dergelijke opzet maakt er nooit een echte triode van.
Wat die karakteristieken betreft, die gelden eigenlijk alleen maar voor die buis waar ze mee gemeten zijn, beetje flauw misschien maar vergeet ook niet dat deze voor een z.g.n. Bogey buis zijn wat vaak niet meer dan 5% van de productie was.
Als we de beam tretrodes buiten beschouwing laten, want dat is weer een heel ander verhaal, is de enige mij bekende eindpenthode (er zullen er mogelijk wel meer zijn) die alle roosters naar buiten heeft gevoerd zodat het remrooster ook op anode potentiaal gebracht kan worden, de EL34 en het lijkt mij (ik heb het niet geverifieerd, nog gemeten) dat deze een vrij goed triode gedrag en overeenkomstige karakteristieken zal laten zien.
Maar zelfs dan nog zitten er tussen de “echte” anode nog 2 roosters die weliswaar op het zelfde potentiaal zitten en veel minder elektronen afvangen maar wel de capaciteiten in de buis een stuk beïnvloeden, reden waarom dergelijke buizen als triode geschakeld nog wel eens willen oscilleren.
Er wordt dan vaak een dempings weerstand in serie met het schermrooster gezet, wat weer verre van ideaal is.
Ik heb binnenkort een paar weekjes vakantie, met een beetje geluk zit daar nog wel wat tijd in om wat karakteristieken op te nemen met de Roetest.

Kun je me helpen met een concrete verwijzing naar een rake passage in één of meer van de delen uit deze serie? Dat is (tenzij ik me vergis) in de vorige discussie(s) eigenlijk nooit gebeurd.

Ik ken het boek uiteraard niet uit mijn hoofd, bij gelegenheid zal ik het nog eens doornemen en als ik iets tegenkom (of ergens anders) laat ik je dat weten.

Het grootste probleem in deze materie is mijns inziens dat we buizen vaak niet willen zien zoals ze zijn, maar zoals we graag willen dat ze zouden zijn.
Dat geldt vooral ook voor de interpretatie van meetresultaten ervan, maar daarover een andere keer meer.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum