EL37 (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.08.2020, 12:21 (1339 dagen geleden) @ Robert Gribnau

De steilheid van de EL37 bij Va = Vg2 = 250 V is volgens de datasheet 11 mA/V. Als je dan het schermrooster verbindt met de anode, en Va blijft 250 V, dan blijft de steilheid toch 11 mA/V? De EL37 kan onder die statische omstandigheden toch niet 'weten' dat hij in een triode is veranderd?

Bovenstaand klopt op zich maar wat je schrijft is echt een statisch plaatje, zonder anodelast. Dus als versterker ook onbruikbaar.

Als je een 'ideale' uitgangstrafo, dus zonder Ohmse weerstand, aansluit in de anode keten dan heb je nog steeds precies 250VDC op anode en g2. Wel heb je dan een triode gecreëerd met een anodeweerstand, in dit geval de Z (of beter X want geen R) van de transformator en daardoor verandert het verhaal. Bij aansturing van de buis, hoe klein ook, zwaait Vg2 in spanning mee met de anode en dat heeft invloed op de steilheid. De EL34 lijdt daar nauwelijks onder.

Ik vond, zoals eerder gemeld, ook dat de EL37 nogal inboet op steilheid en heb eens verder gekeken. Een 6L6 verliest ongeveer 1/3 van zijn steilheid als ie als triode geschakeld wordt, een EL36 ongeveer de helft. Bij de KT66 stijgt de steilheid ca. 5% volgens het GEC datasheet. Het heeft dus duidelijk ook met de constructie van de buis te maken.

In feite is m.i. de weergegeven steilheid in al die gevallen de dynamische steilheid want er is als einbuis altijd sprake van een anodelast.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum