LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door Geri @, Bennekom, 12.03.2022, 13:57 (785 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hoi EJ,

De tip hoe de trafoverhouding van L12 en L13 vastgesteld kan worden was nog niet bij mij opgekomen, maar logisch, bedankt EJ!
In de documentatie noemen ze C6/L11 idd een fluitfilter, maar de eerste fluittoon moet ik nog horen. Het enige wat ik kan bedenken is het genereren van de vroegere toestellen van de buren (Mexicaanse hond). Verder blijf ik toch sterk vermoeden dat door dat filter ook de geluitdskwaliteit verbeterd moest worden. Netjes het laag, midden en eerste hoog doorlaten en het hele hoog vrij abrupt afknijpen.
Ik heb een hele partij LF trafo's met verschillende wikkelverhouding en daar ben ik al mee aan het experimenteren geweest en uiteraard rechtstreeks aangesloten op C5. Ik verwachtte ook, zoals jij al aangaf, een veel betere geluidskwaliteit in het laaggebied, maar helaas dat viel tegen. Ook de weerstandskoppeling, zoals Soundman2 voorstelde had ik al geprobeerd, maar dan valt het uitgangssignaal idd te veel terug, zij het met minder vervorming. Die trafo's waren met die lage versterkingsfactoren van de toenmalige buizen zeker geen overdreven luxe. Wel typisch dat ik met negatieve roosterspanning op V3 het laag behoorlijk kan verbeteren. 0 v duidelijk beter laag, -1,5 duidelijk minder laag en dat blijft min of meer hetzelfde, tot je de buis te veel afknijpt. Daar heb ik nog geen verklaring voor, anders dan dat het een bepaalde vervorming is, die in dit geval beter klinkt.
Ik ga denk ik toch maar eens kijken of misschien ergens in Engeland zo'n plankje is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum