LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door Geri @, Bennekom, 13.03.2022, 21:20 (784 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hoi EJ,

Ja bij -3V geeft de PT2 wel een wat strakker geluid, maar vrijwel zonder laag. Ik denk dat er bij 0 V wat vervorming komt die de indruk van laag geeft en nu welkom is.
De verhouding van de LF trafo ga ik zeker nog meten, maar nu heb ik even andere prioriteiten. Ik ben net aan het opknappen van een zware griep. ja die bestaat kennelijk ook nog... Ik hou je op de hoogte en dan meet ik gelijk de eventuele roosterstroom.
De verhouding van de LF trafo zal wel groot zijn, zeker 1:5 of meer. Volgens schema is de weerstand van L13 4,2K, maar die kun je niet meten, dus ze zullen vast ook L11 + L13 bedoelen. Ik meet 3,1K als serieweerstand van L12 + L13. Dat houdt in L11 = 1,3K is, L12 = 0,2K en L13 = 2,9K. Dus echt een flinke ratio, maar niet staat voor de trafoverhouding.
Tja, waardoor kon L11 stuk gaan? Toen ik de radio, die ik van een Belgische liefhebber overnam, ging bekijken viel mij op dat in serie mat C5 een moderne C van 5000? was gesoldeerd. Gelukkig was C5 ook nog aanwezig. Die bleek zo lek als een mandje en ik heb die van een nieuw binnenwerk voorzien, evenals de ontkoppelcondensator van de gridbatterij C1, waarvoor hetzelfde gold. De overige condensatoren waren na 90 jaar nog wel goed!
De goed lekke C5 moet er debet aan geweest zijn, dat door de anodespanning van V2 een gelijkstroom is gaan lopen via C5, L11, L12, de gridbatterij naar massa. L11 zal toen de zwakste schakel geweest zijn. Dat euvel moet toen ook een positieve spanning op het rooster van V3 veroorzaakt hebben, waardoor die waarschijnlijk ook gesneuveld is. Daar zat nu een "nieuwe" P240 in.
Ik denk dat ik je opmerking niet goed begrijp, want potentiaal over -HT en -LT lijkt mij onwaarschijnlijk. Mijn zelfgemaakte PSA/gloeistroomvoeding heeft twee volkomen gescheiden circuits achter verschillende trafo's. Bovendien zijn -HT en _LT in de radio verbonden, dus kunnen geen potentiaal t.o.v. elkaar voeren.
De kast is weer helemaal in orde, de slechte delen opnieuw gepolitoerd, Corrien Maas weeft een nieuw luidsperkerdoekje voor me en het chassis is weer origineel met de juiste buizen en alle componenten ogen nog origineel. Nu de LF trafo nog. Misschien moet ik maar eens in Engeland gaan zoeken.
Weet jij daar goed de weg? Ik heb al eens geprobeerd via Goldborne Vintage Radio Forum. Alleen lukt het mij daar nog niet afbeeldingen bij mijn thread te plaatsen. Ik denk dat ik maar eens de moderator moet contacten.

EJ, Jij bedankt voor het meedenken en de leuke conversatie. Je hoort van mij als ik in deze weer wat te melden heb.

Geniet van het vroege voorjaar op het prachtige Schier.

Groeten, Geri


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum