LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 12.03.2022, 16:06 (785 dagen geleden) @ Geri

Hoi Geri

Jammer dat de oplossing van Soundman2 hier niet werkt, maar een interstagetrafo is geen goedkoop onderdeel dus als het niet nodig was geweest had die er niet ingezeten;)

Inderdaad opmerkelijk dat je zoveel minder negatief moet gaan zitten met de stuurroosterspanning voor V3 voor een acceptabele geluidskwaliteit. De datasheets voor de PT2 geven een negatieve roosterspanning op van -3 Volt bij anodespanningen van 100-125 Volt. Misschien voor de zekerheid even de gelijkspanning meten over de serie L12-L13 om zeker te weten dat er geen stuurroosterstroom loopt. En nagaan of er een potentiaalverschil staat tussen de -LT en -HT van je plaatspanningsapparaat die de roosterinstelling verstoort. Als laatste ook nog tussen de aardaansluiting en de -LT.

Iets anders waar ik nog vraagtekens bij heb is het feit dat L11 stuk kon gaan. Mechanisch zit het spoeltje te goed opgeborgen om schade op te lopen, dus het moet wel iets elektrisch zijn. Was C5 doorgeslagen en inmiddels vervangen? Is er daarbij misschien toch ook iets misgegaan met L12 en/of L13?

Tussen twee haakjes: als je L12 en L13 nog zou willen uitfluiten denk ik dat je beter een 400 Hz kan gebruiken. Dat ligt dichter bij het logaritmische midden van het frequentiebereik van middengolf-uitzendingen en daar hebben de technici indertijd zeker rekening mee gehouden.

Bedankt intussen voor de leuke puzzel!

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum