LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 17.03.2022, 17:57 (780 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hoi Geri

Had je in de dertiger jaren niet zoiets als “farm radio’s”? Het Amerikaanse platteland was nauwelijks ge-electrificeerd omdat de boerderijen few and far between waren. Stroom voor apparatuur werd gemaakt door een windmotor en generator waarmee je dan ook je eigen radiobatterijen kon opladen. Het was in die tijd blinde armoe daar, dus die zullen wel lang in gebruik zijn gebleven. Hetzelfde zal voor Wales, Schotland en de Achterhoek gegolden hebben.
Ik was in oktober een weekje op Rottumerplaat om aangespoelde rotzooi op te ruimen en ook daar hebben ze nog een noodstroomvoorziening op 120 Volt gelijkspanning, een apart hok met zestig loodcellen en een luchtgekoeld eencylinder-dieselaggregaat. Het net is dubbel uitgevoerd met een noodpeertje in iedere ruimte met z’n eigen schakelaar. Ook de marifoon, het oplaadstation voor de walkie-talkies en een ijskast draaien erop.

Dank voor de uitgebreide rondleiding, ik snap nu ook waarom V2 voor radio-ontvangst geen roosterspanning krijgt en dus een soort SSB-signaal doorversterkt waar je dan vervolgens de draaggolf uitfiltert met C3/L10/C4 en de omhullende overhoudt, en voor de pick up wordt ingesteld als een gewone LF-versterker via GB-1,15. Wel jammer dat je dan het volume niet meer kan regelen met VC3.

C3/L10/C4 doen dus ook niets met het geluid, zeker niet met het laag.

Als je nog met een andere trafo gaat breadboarden en je wilt met de ƒ0 van C6/L11 in het audiogebied uitkomen zit L10 bij C6 = 500 pF in de tientallen mH’s (1000 Hz ≡ 51 mH, kleinere zelfinductie => hogere frequentie).

Ik begrijp heel goed dat als je je zo in een apparaat verdiept je eraan gehecht raakt. Qua bedieningsgemak denk ik dat “de jeugd van tegenwoordig” er niets meer van zou begrijpen, je moet echt weten wat de techniek erachter is. Dat is natuurlijk ook de charme van dit soort, of eigenlijk alle buizenapparatuur: het is geen zwart doosje met zestien pootjes waar je aan de ene kant een antenne aanhangt en aan de andere een koptelefoon.

Succes met je zoektocht, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum