LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 16.03.2022, 15:26 (781 dagen geleden) @ Geri

Hoi Geri

Fijn dat de truc met het uitfluiten van L12/L13 heeft gewerkt: je weet nu in ieder geval voldoende om een andere trafo in te zetten en dat L12/L13 aantoonbaar in orde zijn. Het verschil tussen de transformatie- en de weerstandsverhouding kan ook in een verschil in wikkeldraaddikte zitten. Ze geven de ohmse waarden alleen om te helpen met foutzoeken.

Ik bleef inderdaad maar hangen op de instelling van V3. Waarom moet je zoveel van het datasheet afwijken om een acceptabel geluid te krijgen? Dat er geen roosterstroom loopt is goed nieuws voor de instelling van V3. Dus ja, L11 is stuk maar nee, dat verklaart niet (alleen) de “voorkeur voor hoog”.

Dat wordt dus niet veroorzaakt door de schakeling rond V3 en moet eerder in de radio ontstaan. Wat gebeurt er als je een audiobron (over een hoogohmige trafo, er moet een gelijkspanningspad naar de grid van V2 zijn voor GB-1,15) op de PU-aansluiting zet? Als dat hetzelfde klinkt is er kennelijk rond C3/C4/L10 wat mis. Als de PU-ingang wel goed klinkt, zit het in het radiogedeelte.

Daar schiet mijn kennis te kort, ik zie dat er niet met een middenfrequentie wordt gewerkt (geen oscilator en er wordt niks gemixt) en dat het ook geen rechtuitontvanger is, want er wordt via L6 en L7 (waarom zijn dat twee spoelen?) teruggekoppeld. Het zal dus wel een regeneratieve ontvanger zijn, maar alles tussen een kristalontvanger en een heterodyne is voor mij hogere wiskunde. Kennelijk heeft V2 een dubbelfuntie: detectie en tegelijkertijd versterking van het LF-signaal. Wel zo economisch;)

Ben benieuwd hoe het verder gaat, wordt hopelijk vervolgd.

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum