Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.01.2023, 14:34 (677 dagen geleden)

In Piets mooie thread over de EL51 kwam het gebruikte vermogen van speakers ter sprake. Maar het lijkt me niet juist om zijn thread hiermee verder te vervuilen.
Dinsdag kun je op het Radiocafé in Driebergen je versterkers laten meten.

Hoeveel Watt komt er nou daadwerkelijk in je luidspreker terecht als je in een huiskamer op flink volume naar een muziekje luistert?

Dat hangt zeer sterk af van wat je onder een flink volume specificeert en van de gevoeligheid van je luidsprekers, ik heb dit jaren geleden voor de grap wel eens gemeten (toen mijn oren nog "jeugdig" waren) met een stel B&W DM2 speakers (volgen mijn geheugen 87 dB/1 W/1 mtr.) en toen was het gemiddeld slecht 4 à 5 watt.

Ja, subjectiviteit is natuurlijk key hier, want hoeveel kabaal heeft een mens nodig?
Ik vind ook het vermogen van een audioversterker tijdens gebruik heel moeilijk te meten vanwege het onregelmatige karakter van het signaal. Probeer maar eens de amplitude van Bach af te lezen op een oscilloscoop!

Gebruik makend van een korte afwezigheid van mijn buren heb ik ook even een soort minimeting gedaan met de luidsprekers op mijn bureau, [image] een Aristona setje van 20W en een halve eeuw oud.
Wat is hard? Ik speel een muziekje van de vrolijke band Trinity af en definieer hard als dat het de verdieping eronder en erboven te verstaan is, dwz door de betonnen vloer en het plafon heen.
In plaats van het vermogen aan de luidsprekerklemmen te meten, hang ik de Punaise-versterker via een centiWattmeter aan het stopcontact zodat ik het totale opgenomen vermogen uit het lichtnet aflees. Het gebonk en gedreun van bassen en piepjes in de muziek wordt zo steeds uitgemiddeld over een paar deciseceonden. (Om waarden onder de meetdrempel van 0,20W te zien, moet ik bij de Wattmeter wel een dummy van 0,20W hangen maar die waarde heb ik er natuurlijk weer af getrokken!)
Ik begrijp dat iedereen eigen invulling geeft aan wat hard is, dat je vermogen op verschillende manieren kunt meten, en speakers verschillen natuurlijk in efficientie en versterkers ook, en sommige vloeren en muren laten geluid misschien makkelijker door.
Ik ben dus erg benieuwd of anderen (behalve Anton) wel eens zulke dingen opmeten.

There we go.

De voeding van de versterker is een USB-stekker en die neemt onbelast 0,03W. Zet ik de versterker aan, met aangesloten boxen maar zonder sturing, dan neemt het opgenomen vermogen toe tot 0,22W. Een orgelconcert van Bach, zo hard dat er van de zolder tot de achterdeur kan worden meegenomen, laat de meter uitslaan tot .... 0,80 tot 2,00 Watt. Met de klanken van Trinity krijg ik de meter bij pieken tot 4,00W. Maar zo hard spelen is echt niet meer leuk voor je buren!

Het vermogen dat aan de luidsprekers wordt afgegeven is dus buitengewoon bescheiden in verhouding tot de geadverteerde vermogens van versterkers die vaak wel tot 50, 80 of 150W per kanaal kunnen. Bij mijn hardste Bach-experiment is er nooit meer dan 1W naar elke speaker gegaan en bij Trinity zelfs in de pieken niet meer dan 2W per speaker. De pieken van Anton gaan nog twee keer zo hoog, maar dat is uiteindelijk natuurlijk maar 3dB meer. (Het vermogen dat in de punaiseversterker gedissipeerd wordt is heel klein.)

Ik denk nog steeds dat voor normaal gebruik in een huiskamer, een miniversterker van 2 tot 3 Watt per kanaal prima zal voldoen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum