Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 15.01.2023, 13:29 (466 dagen geleden) @ gerard

Alles hangt af van de gebruikte speakers.

Ik heb een fijne Philips EL3536 bandrecorder staan met een stereo EL84 eindtrap. Aan mijn Tannoy Titan boekenplankspeakertjes klinkt dat fantastisch. Hard zat voor verhoogd luistervolume (maar niet discovolume) in de woonkamer zonder hoorbare vervorming. Ook hard genoeg voor achtergrondmuziek op 't buurtfeestje in de straat, waar ik een paar jaar terug de muziek verzorgde, al wilden de wat meer beschonken buurtbewoners graag nog wat meer herrie...

Sluit ik op die bandrecorder mijn Acoustic Research AR2ax speakers aan met 10" woofer en een kast van 35 bij 40 bij 60cm ofzo, dan zakt het geluid als een pudding in elkaar. Het bonkt en loeit en dreunt, behalve als ik de boel op achtergrondvolume laat staan. Een vlotte basgitaarlijn wordt aanelkaargekleefd tot een continue gezoem. De kleine EL84 single ended heeft simpelweg niet genoeg vermogen om de uitslingerende speaker in bedwang te houden. Dat heeft te maken met tegenkoppeling en dempingsfactor.

Die speakers klinken daarentegen werkelijk fantastisch aan een set EL6415 PA versterkers met 2x el36. Voor 2x 40w heb je alsnog niet 'heel veel' kabaal (ik denk dat het op 90 a 95 dB (op luisterpositie, 2m afstand) wel ophield, terwijl de speakers VEEL meer vermogen mogen hebben), maar wel meer dan voldoende om de luidruchtige buren in mijn toenmalige amsterdamse jaren 60 flat een poepje te laten ruiken :MUS:

Sluit je die 2x 40w aan op de set Voice of the Theatre luidsprekers van een kennis van me, dan zit je ruim over de 100dB. Ik heb in zijn kelder 115dB op 1m afstand gemeten, volgens mij aan een 60w versterker maar die details ben ik al lang vergeten.
Die speakers zijn dan ook expliciet ontworpen om een hele theaterzaal met 2x 100w van geluid te voorzien. Maar met de hedendaagse speakers, die véél dieper in het laag gaan, ben je met 2x 100w in zo'n zaal weer helemaal niets.

Ten slotte zie je bij veel moderne speakers dat er een DSP ingebouwd zit. De kasten kunnen daardoor zeer compact blijven, terwil je een zeer redelijke bassweergave krijgt. Maar door het kunstmatig opkrikken van de lagetonenweergave in de versterker (om in de kamer een neutrale weergave te krigen) heb je enorm veel vermogen nodig. Zie ook Philips MFB speakers. Die kleine 541's vreten vermogen om de basweergave tot op zo'n 45hz recht te houden, en dat zie je ook aan de conusuitslag. Knap, voor zo'n klein speakertje, maar wel een compromis qua rendement.

Mijn eigen conclusie is dat 3 a 5w genoeg is voor in de woonkamer, aan een setje gemakkelijk aan te sturen boekenplankspeakers. Talloze speakers komen daarvoor in aanmerking.

Ga je voor extra kleine speakers, of juist speakers met zeer veel bewegende massa (dus ofwel de massa van de woofer, ofwel de massa van de bewegende lucht in een eventuele basreflexpoort) dan is wat extra vermogen wel fijn.
Omdat vermogen tegenwoordig heel goedkoop is, is het dus niet meer dan logisch dat een versterkervermogen van 2x 40w voor de woonkamerversterker standaard is geworden. Op die manier kunnen mensen die hongerige speakers hebben, ook gewoon hun speakers goed aansturen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum