Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 15.01.2023, 21:04 (318 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door MarcelvdG, 15.01.2023, 21:22

De kritiek op de methode van Pano valt, voor zover ik me herinneren kan, in drie groepen op te delen:

1. Honderden posts van mensen die de methode of het doel van de test niet snappen en dat zelf niet in de gaten hebben.

2. Een paar die opmerken dat het uitgangssignaal van een DAC wat boven de 0 dBFS uit kan gaan als de grootste monsters genormaliseerd zijn op 0 dBFS (intersample overshoots). Die mensen hebben gelijk. Bij de meeste opnamen ligt het verschil ruim onder 1 dB, in uitzonderlijke gevallen is het een decibel of twee.

3. Een paar die opmerken dat als je de test doet met een versterker met een te laag vermogen, de versterker misschien begint te begrenzen en je 'm misschien terugregelt naar een lager volume dan je gedaan zou hebben met een zwaardere versterker. Ze zouden gelijk kunnen hebben, maar je kunt dat natuurlijk verhelpen door na de test te controleren of de versterker nog wat marge heeft.

Tussen de mensen die op heel hoge signaalspanningen uitkwamen, zaten er die het leuk vinden om thuis op een realistisch volume naar volledig ongecomprimeerde opnamen van de Ouverture 1812 (met kanon) of zelfs naar volledig ongecomprimeerde opnamen van raketlanceringen te luisteren.


Na mijn metingen met de scoop van lang geleden heb ik besloten een oversturingsmarge van 10 dB aan te houden en heb ik een versterker van twee keer 20 W in 8 ohm gebouwd met een oversturingsindicator die ongeveer een seconde lang brandt als ik de boel een paar microseconden overstuur. Ik gebruik die versterker sinds 1994 en bij normaal gebruik gaat de indicator nooit aan, noch met de luidsprekers die ik toen had, noch met QUAD ESL-63's, noch met QUAD S-2'tjes.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum