Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 14.01.2023, 21:23 (412 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Bij luidheidsmetingen zoals jij hier bedrijft zit de essentie in de lage frequenties.

Ik weet dat lage frequenties heel energierijk zijn. Het verbaasde me ook een beetje dat de popbeats van Trinity mijn metertje hoger kregen dan de magistrale orgelklanken van Bach.

Het vermogen dat benodigd is voor hoogwaardige weergave op een bepaald luidheidsniveau is een veelvoud van het vermogen van een installatie die aan de lage zijde begrenst is op b.v. 100 Hz.

Mijn versterker is niet begrensd voor zover ik weet. Volgens specs gaan de luidsprekers tot 45Hz aan de onderkant. Ik heb begrepen dat Philips boxen, waar ik erg tevreden over ben, meestal iets meer doen in het hoog dan in het laag.

Hierover nog een kleine anekdote. Een paar jaar geleden hield ik hier een muziekavondje met wat vrienden. Volgens eentje was mijn installatie (een 2x3W versterker met Philips boxen) volstrekt niet toereikend, er zou minstens een installatie moeten komen met 2x200W plus 1000W subwoofer en hij zou dat hier wel even komen opstellen (hij speelt in een band).
Met die 2x200W versterker heb ik natuurlijk hetzelfde proefje gedaan als met mijn punaiseversterker: even aan de Wattmeter hangen. Het verbruik bij aanzetten was 40W zonder uitsturing. Volumeknop open, een donderend kabaal natuurlijk en de Wattmeter liep op naar 46. Ik heb drie dagen mogen genieten van de subwooferbox, maar vond het uiteindelijk een bak gebonk en gedreun. Ja, je hoort duidelijk meer bassen dan uit de Philipsboxen, maar meer kan ook teveel zijn!

Je bent welkom om je metingen hier in mijn huiskamer opnieuw uit te voeren.

Dat lijkt me heel leuk!
Ik neem gauw een keer contact op.
Maar wat gaan we dan meten? Als ik mijn eigen spullen meeneem en de meting bij jou doe, zal er wel hetzelfde uitkomen, denk ik. Rechtstreeks meten van het vermogen naar de LS is nogal lastig denk ik. De vermogensmeting uit het lichtnet kunnen we wel doen, maar hoeveel dat zegt hangt erg af van de efficiëntie van de versterker.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum