Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 15.01.2023, 12:53 (455 dagen geleden) @ MarcelvdG
Bewerkt door gerard, 15.01.2023, 13:15

Je zou deze test wel eens interessant kunnen vinden:
https://www.diyaudio.com/community/threads/a-test-how-much-voltage-power-do-your-speake...

Inderdaad, heel leuk, precies waar ik naar op zoek was eigenlijk.
Hij heeft het meetprobleem opgelost door bij gelijkblijvende stand van de volumeinstelling, over te schakelen van muziek naar een toon. In de methodische details valt altijd wel wat aan te merken, maar wel heel leuk dat hij door zijn gestandaardiseerde meetmethode veel deelnemers meekrijgt en dus veel datapunten.
Veel deelnemers komen ook met verhalen dat ze op hun keihardst draaiden, klachten van de buren, ik moet stoppen want vrouw komt thuis, etc. Gisteren schreef ik al dat mijn buren weg waren, mijn vrouw Ineke is gelukkig wel wat gewend van mij.
Sommige deelnemers met hoge spanningen schreven over luisterruimtes van 10 bij 15 meter of zoiets en 5 meter hoog.
Uit de verhalen maak ik wel een beetje op, dat bij het meten de knoppen wel iets verder in de klokrichting werden gedraaid dan bij normaal gebruik verantwoord is.
Ik zag ook de vuistregel dat je nooit meer dan 60% van je vermogen moet gebruiken omdat je daarboven meer vervorming hebt. Of dat voor alle moderne versterkers nog steeds geldt…

Bijna de helft van de deelnemers bleef onder de 2 Volt spanning, en heeft dus genoeg aan een 4W (aan 8 Ohm) versterker.

Mijn Ali-versterker is trouwens dual use. Een versterker is, ondanks de naam, niets anders dan een soort stroommodulator die stroom uit je voeding in het juiste tempo door je speakers jaagt. Normaal is de Ali versterker aangesloten op een USB voeding van 5V, genoeg voor ongeveer 2W per kanaal. Onuitgestuurd verbruik 0,3W dus niet de moeite om de versterker uit te zetten als hij niet wordt gebruikt. Mocht ik nou ooit een feestje willen geven waarvoor dat niet genoeg is, dan kan ik een 12V voeding aansluiten om 10W per kanaal te halen.

met een oscilloscoop de piekspanning gemeten en omgerekend naar een piekvermogen in 8 ohm. Dat piekvermogen bleek 4 W per kanaal te zijn, equivalent aan 2 W sinusvermogen

De reacties op mijn metingen vallen ruwweg in twee groepen.
Mensen die zeggen dat ik het verkeerde meet en dat het anders moet.
En mensen die ook hebben gemeten en op ongeveer hetzelfde komen als ik.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum