Vermogen luidsprekers gemeten (Techniek Overig)

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 15.01.2023, 09:53 (439 dagen geleden) @ gerard

Ik denk dat de problematiek door de diverse deelnemers in deze draad al redelijk is geanalyseerd.

1. Het meeste vermogen dat de versterker moet opbrengen zit in de lage frequenties

2. Om dat vermogen op het medium "lucht" over te brengen moet er flink wat arbeid worden verricht. Daarvoor heb je meer nodig dan een puntbron; dat vereist een flink conusoppervlak en/of conusuitslag. Jouw Philips setje kan dat niet opbrengen en is in die zin vooral in het laag begrensd.

3. Het addertje onder het gras is de dynamiek. Maurice heeft dat heel goed beschreven.

4. Als je in dit verband metingen wilt verrichten dan zijn de mogelijkheden voor ons amateurs uiterst beperkt. Piekbelastingen blijven bij metingen a/d primaire zijde van de keten grotendeels verborgen. Denk aan de dikke elco's in de voeding van een grote versterker. Die zitten er niet voor niets in. Daarom heb ik wel eens met een scoop gespeeld zoals Marcel beschrijft. Je kunt het muzieksignaal natuurlijk niet triggeren, maar tijdens het experiment bleven de voorbij rollende amplitudes vrijwel doorlopend beperkt tot ongeveer 1 cm. En dan ineens, gedurende een kort moment, is het hele scherm even gevuld. Een factor 4 groter of zo. Op zo'n moment wordt er 16 x zoveel vermogen gevraagd.

5. De tijd dat luidsprekers 5% of zo vervormden ligt al 10-tallen jaren achter ons. Maar geluid dat niet merkbaar vervormt klinkt gevoelsmatig helemaal niet zo hard. Je draait de knop dan ongewild zover open dat de buren je later precies kunnen vertellen welke muziek je hebt gedraaid. Mijn buurvrouw is 82 of zo. Toen ik haar eens vroeg of ik het eigenlijk niet te gek maak zei ze: "Ach, ik hou ook van muziek". Heb ik even geluk ;-)

--
M.v.g.
Ben


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum