seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 24.05.2020, 17:28 (1430 dagen geleden) @ Eduard

Mij valt de kleine koppelcondensator aan het stuurrooster van de eindbuizen op. Met 680K roosterlek geeft dat een -3dB punt op 117 Hz. Ik ben er nog niet uit hoe ze dat compenseren om de mooie doorlaatband op de afbeelding te krijgen.

Dat doet de tegenkoppeling over de eindtrap. Er van uitgaand dat de openlus versterking, dus de versterking zonder tegenkoppeling, groot genoeg is dan zal de versterking met tegenkoppeling ongeveer 27x zijn ( 40k/1,5k ) en die beperking vergroot het frequentiebereik aan zowel de hoge als aan de lage kant.

Heb je enig idee waarom die koppelcondensator zo klein is?

De roosterlek R's van de eindbuizen zijn, zeker voor het forse type buis, vrij groot.
Het frequentiebereik van de versterker is ook erg groot, het enige wat ik me bedenken kan is dat bij erg snelle pulsvormige signalen de koppel C's snel moeten kunnen laden- en ontladen en om de RC tijd klein te houden is er voor (erg) kleine koppel C's gekozen.
De volledige (ont-)laad cyclus van deze RC combinaties komt op 6,8 msec. (5 x RC)
M.i. is dit voor een audioversterker zeer overdreven, maar als de versterker in een hoger frequentiegebied èn met snelle pulsvormige spanningen moet kunnen werken dan is die noodzaak wellicht aanwezig.

vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum