seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.05.2020, 12:56 (1430 dagen geleden) @ Eduard

Ik las al een paar keer dat de combinatie van de buis + de kathodeweerstand een constante stroombron vormt. Bij de penthode zal dat wel het geval zijn.

Dat is niet het geval, behalve in een 'zero-signal' situatie, dus zonder LF signaal.

Het ware te gek dat Philips een buis zou plaatsen als een weerstand even goed werkt. Mogelijk ga ik ergens te kort door de bocht.

De bovenste buis door een weerstand vervangen kan niet, want die buis wordt ingeval er wel LF signaal is ook aangestuurd, maar in tegenfase met de onderste buis.
Behalve dat de kathode weerstand van de bovenste buis diens DC instelling verzorgt zorgt deze ook voor het LF stuursignaal op diens rooster en dat komt doordat de door de onderste buis varieërdende anodestroom een wisselspanning over die kathode weerstand doet ontstaan en die spanning wordt aan het rooster van de bovenste buis toegevoerd.

Beide buizen kun je ingeval van aansturing beschouwen als twee parallel staande wisselstroombronnen waarbij de in die buizen ontstane wisselstromen moeten worden opgeteld.
Als je er zo tegenaan kijkt dan zijn de anodewisselspanning van de bovenste buis en massa voor wisselstroom hetzelfde en daar staat 0 Volt AC vanwege de afvlakking in de voeding. Bij deze benadering moet je de bovenste buis in feite 'op de kop' zetten, dus met z'n anode aan massa.

vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum