seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 28.05.2020, 09:16 (1646 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Eduard, 28.05.2020, 09:22

Dag Kris,

Als leraar ben je geslaagd.
Voor mij is verdere uitleg niet meer nodig. Met 1 zin sla jij spijkers met koppen. Mijn rekenwerk klopt maar doet niets terzake. Mijn grote fout is de belasting niet in de redenering mee te nemen. Eigenlijk had ik geen 2 pool maar een 3 pool (met de luidspreker) moeten becijferen. Er zijn verschillende feiten die je gelijk geven. De EL86 heeft de belasting nodig om normaal te kunnen werken. Een redenering waarbij enkel de EL86 met een 800 ohm belasting zonder koppelcondensator wordt toegepast zegt genoeg. De stroom doorheen de belasting kan dan groot worden tov de stroom doorheen de EL84. In de limiet heb je de situatie dat de EL84 totaal spert. Het stuurrooster van de EL86 staat dan op zelfde potentiaal al de kathode. Een grote stroom zal dan doorheen de belasting vloeien Als je in tweede stap de koppelcondensator inbrengt dan zitten we in de situatie van de kathodevolger met daaraan een condensator gekoppelde belasting. Als de waarde van de belastingsweerstand klein is tov de kathodeweerstand dan kan zo'n volger enkel kleine signalen verwerken. Wordt het signaal wat groter dan heb je vlug oversturing omdat de C zijn lading niet kwijt kan. In de totale eindtrap is het de EL84 die het overschot aan condensatorlading zal wegwerken.

Uw tip geeft me een andere kijk op deze eindtrap. Ze noemen het een klasse A en er vloeit inderdaad stroom gedurende de hele periode van het LF signaal. Naar geluidskwaliteit is dat prima. Als ik weer geen redeneerfout maak dan kan het rendement beter worden door grotere kathodeweerstanden. De ruststroom wordt dan klein. De EL86 blijft in staat de belasting te "pullen". De EL84 kan daarna de koppelcondensator wat ontladen. Op die manier wordt het verbruik afhankelijk van de signaalsterkte ten koste van meer vervorming.

Het loont de moeite dit soort eindtrap wat grondiger te verkennen. In leerboeken is het vaak de laatste paragraaf in het hoofdstuk vermogenversterking. Er wordt aandacht besteed aan de volstrekt symmetrische seriebalans. De essentie van deze goedkopere uitvoering komt maar in enkele lijntjes aan bod. De plano's verdienen beter. Het forum heeft zijn doel bereikt, weer iets bijgeleerd. Vier keer per jaar schrijf ik iets in het ledenblad van het Olens radiomuseum. Een samenvatting van deze lange draad aangevuld met wat tekeningen lijkt me een interessant punt om in een volgend nummer te behandelen.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum