seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.05.2020, 15:43 (1647 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Als je op de plek van de EL86 in de B4X61A een triode zou plaatsen met dezelfde eigenschappen als een EL86 waarvan schermrooster en anode rechtstreeks zijn verbonden, dan zou deze triode toch geen 'triodewerking' hebben.

klopt. Een gekende eigenschap van een triode is b.v. dat er een terugwerking is tussen de anode en het rooster. Deze terugwerking geeft een triode z'n kenmerkende eigenschappen. B.v. een Miller capaciteit.

In sommige triodeschakelingen is er echter geen terugwerking. Dat ligt niet aan de triode, maar aan de context (de schakeling). Eigenschappen van de complete schakeling zijn niet altijd 1:1 terug te vinden in de afzondelijke componenten.

Een treffend voorbeeld hiervan is de EAR 895 versterker:

[image]

Deze Britse versterker bestaat uit 3 triodes en een tetrode. Triode #1 staat in de gemeenschappelijk kathodeschakeling, triodegedrag. Triode #2 staat in de gemeenschappelijke roosterschakeling, geen triodegedrag. Merk verder op dat triode #1 en triode #2 samen een "pentode" vormen, met typisch pentodegedrag.

Triode #3 staat in de gemeenschappelijke anodeschakeling. De eindtetrode (PL509) is geschakeld als "triode". Aansturing van de eindbuis vindt plaats via het schermrooster. Niets is hier wat het lijkt ;-)

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum