seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 25.05.2020, 11:45 (1649 dagen geleden) @ Peter1952

Een versterker met tegenkoppeling is in feite een gesloten regellus. De tijdconstantes in deze lus bepalen de stabiliteit. Om motorboten te voorkomen, moeten deze tijdconstantes in een bepaalde verhouding staan. Daarom kan er dus een koppelcondensator zijn, die een stuk kleiner is dan de rest. Hierdoor blijft de versterker stabiel.
In mijn schema is te zien, dat de koppelcondensator naar de bovenste buis groter is, dan die naar de onderste buis. Verder is er in serie met de koppelcondensator voor de onderste buis een weerstand met condensator parallel opgenomen. De bovenste buis heeft een veel groter stuursignaal nodig dan de onderste buis. Daardoor ontstaat er in de tegengekoppelde versterker en verschil in de versterking tussen de 2 buizen. Bij lage frequenties kan dit tot onstabiliteit leiden. Daarom is de condensator in de onderste buis kleiner, en is de weerstand opgenomen, zodat die kant van de regellus stabiel blijft. Omdat de versterking voor de bovenste buis minder is, is het daar niet nodig.
De kleine condensator parallel aan de serieweerstand dient weer als compensatie bij de hoge frequenties.
De tegenkoppeling gebruiken om de lage tonen te regelen, komt in veel radio's voor, maar dat vind ik niet zo'n goed idee.
Zeker bij massaproducten is er altijd een optimum tussen prijs en prestatie gekozen. En fabrieksschema's aanpassen, dat kun je dan ook als een uitdaging zien.

Piet


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum