seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 28.05.2020, 13:56 (1646 dagen geleden) @ John Hupse †

Sorry John, ik ben het nog steeds niet met je eens. Bij een normale penthodeschakeling hou je de schermroosterspanning constant en varieer je de anodespanning. Probeer het maar op een buizentester: Als je de schermroosterspanning constant houdt en de anodespanning varieert, zie je dat (binnen bepaalde grenzen) de anodestroom nauwelijks varieert. Dat duidt op een zeer hoge inwendige weerstand. Varieer je de schermroosterspanning, dan varieert de anodestroom ook.
Nu verbind ik het schermrooster met de anode. Van penthodewerking is nu toch geen sprake meer, al is het een penthode? Je hebt nu nog maar drie grootheden: De anodespanning - en stroom en de (negatieve) roosterspanning. Dan gedraagt deze schakeling van de EL86 zich toch als een triode ook al is dit een penthode?

En het vervangen van de EL86 door een diode of weerstand heb ik het nooit gehad. Nogmaals: Ik heb alleen aangegeven hoe je van een enkelvoudige eindtrap een seriebalans kunt maken. Meer niet. De veranderende eigenschappen zijn mij wel bekend.

In het boek van Rodenhuis staat ook het een en ander, ook over de voeding van de schermroosters. Daar staat in dat de schermroosters voor gelijkspanning dezelfde potentiaal moeten hebben als de anode, maar voor wisselspanning dezelfde als de kathode. Dat is hier zeker niet het geval. Er wordt ook gesproken over het nadeel van het gebruik van een schermroosterweerstand plus elco: Als de schermroosterweerstand te klein is komt die voor wisselspanning parallel aan de uitgang te staan en bij een te grote weerstand is de schermroosterspanning niet constant meer. Vandaar de toepassing van de dubbele smoorspoel.
Maar je kunt bij deze schakeling wel spreken van een schermrooster dat op hetzelfde potentiaal staat als de anode, maar voor wisselspanning ligt dit beslist niet op hetzelfde potentiaal als de kathode.

Is het doel van het schermrooster niet om terugwerking tussen stuurrooster en anode te voorkomen door het schermrooster voor wisselspanning aan de kathode te verbinden? Het schermrooster ligt hier voor wisselspanning aan massa en niet aan de kathode.
Is toch een heel andere situatie.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum