seriebalans eindtrap in Philips B4X61A (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau, 25.05.2020, 20:34 (1648 dagen geleden) @ kris

Dag Kris,

John Hupse gaf enkele jaren geleden (min of meer) hetzelfde aan over het al dan niet als triode geschakeld staan van de (in dit schema) EL86.

Het kan er bij mij echter nog steeds niet in dat een pentode, waarvan het schermrooster en de anode direct met elkaar zijn verbonden, toch geen triode zou zijn. De aldus geschakelde pentode is immers per definitie een triode (de minieme invloed van het vangrooster daargelaten). De pentode 'verliest' door hem zo te schakelen toch de eigenschappen die de pentode van de triode onderscheidt?

Waarom wordt er anders in "Hi-Fi versterker schakelingen" (Philips, 1965) zo uitgebreid ingegaan op het probleem van het voeden van met name het schermrooster van de bovenste EL86? Wat ik er van begrijp (of niet...) is dat het maximale vermogen wordt bereikt wanneer de schermroosterspanning van (in ieder geval) de bovenste EL86 zo dicht mogelijk ligt bij de anodespanning. Maar de schermroosterspanning moet voor wisselspanning 'in de pas blijven' (ontkoppeld zijn) met de kathode (juist omdat de EL86 zich anders als een triode gaat gedragen). Vandaar toch de oplossing met de dubbele smoorspoel?

Het 'in de pas blijven' (ontkoppeld zijn) van het schermrooster met de kathode is bij een als triode geschakelde pentode onmogelijk (nou ja, wel mogelijk, maar de buis is dan voor wisselspanning 'ontkoppeld', dus kortgesloten).

Maar ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk; ik zal daar ongetwijfeld een hoop van opsteken.

Met vriendelijke groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum